EXCLUSIV – Despre prima şi despre ultima consemnare a Maramureşului în prestigiosul cotidian „New York Times”

0
325
„New York Times”, 1936

INEDIT. Prima consemnare a Maramureşului în cel mai citit şi influent cotidian din SUA, „New York Times”, a avut loc în urmă cu 80 de ani. În ediţia din 23 noiembrie 1936 este difuzată informaţia că „România interzice vizitele naziştilor”, articolul sugerând că Guvernul român ar fi luat, sub presiunea sovieticilor, decizia de a introduce vizele la frontiera cu Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste.

 

Harta României la 1936

Conform corespondentului „New York Times”, impunerea controlului la frontiere ar fi fost cauzat de informaţia că „nazişti, deghizaţi în studenţi aflaţi în călătorie de vacanţă, pătrund nestingheriţi în zona Maramureşului, zonă aflată între Cehoslovacia şi Uniunea Sovietică (n.red., informaţia este eronată, în 1936 în Maramureş era graniţă doar cu Cehoslovacia şi Polonia)”.

 

În 1936, relaţiile diplomatice între România şi URSS erau tensionate, în principal din cauza refuzului sovieticilor de a discuta problema Basarabiei. În pofida acestui diferend diplomatic, miniştrii de Externe ai României şi URSS, Nicolae Titulescu şi Maksim Litvinov, au parafat, la 21 iulie 1936, un tratat de asistenţă mutuală conform căruia armata niciunuia dintre state nu vor intra pe teritoriul celeilalte fără acordul Guvernului regal al României sau Guvernul URSS, după caz, râul Nistru fiind menţionat ca graniţǎ de stat între România şi URSS. Acest fapt şi-a pierdut valabilitatea după… o lună, atunci când prim-ministrul Tătărescu l-a înlocuit pe Titulescu cu Victor Antonescu, iar Litvinov a recţionat: „actul din 21 iulie 1936 nu mai este valabil între noi, cǎci considerǎm cǎ demiterea dv. în împrejurǎrile cunoscute echivaleazǎ cu o schimbare a politicii externe”. La scurt timp de la demiterea lui Titulescu, politica externă a României avea să se „îndulcească” în relaţia cu sovieticii.

 

Ultima consemnare

 

Ultima consemnare a Maramureşului în „New York Times” a avut loc în 28 iunie 2013, articolul fiind semnat de Kerri MacDonald, care povesteşte vizita făcută în Transilvania de Rena Effendi de la „National Geographic” şi cum a perceput fotografa din Azerbaidjan Ţinutul Maramureşului, „locul unde poţi găsi distilerii şi mori vechi de 500 de ani”. Rena Effendi a venit în Maramureş la sugestia unei colege de breaslă, Kathleen McLaughlin, care a mai vizitat judeţul, şi a locuit „la o familie de muzicieni din Hoteni, un sat cu vreo 800 de locuitori”. Spune că a dormit „într-o casă din lemn situată într-o pajiște și a mâncat mese simple, preparate cu produse proaspete din livadă și dintr-o mică grădină de legume”. Ea a petrecut aproximativ două luni, axându-se pe fotografierea strângerii fânului.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here