EXCLUSIV – Caz incredibil: şefii unei instituţii publice din Maramureş şi-au făcut delegaţii pentru a merge la audieri într-un caz de corupţie anchetat de DNA în Bucureşti

2
2538
Sediul DNA - București

ANCHETĂ. Structura centrală a DNA investighează un caz de corupţie care ar fi avut loc în perioada 2011-2013 la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş. Şefi ai instituţiei publice din subordinea Consiliului Judeţean (CJ), chemaţi la audieri la sediul DNA din Bucureşti, au plecat pentru a fi anchetaţi cu maşinile de serviciu şi şi-au făcut delegaţii pentru a-şi deconta cazarea şi masa.

 

Cazul „Reţeaua”

 

Cazul anchetat de DNA se referă la un proiect al DGASPC Maramureş, dezvoltat pe o sumă impresionantă, prin care s-au achiziţionat calculatoare şi un server ultraperformant. prin respectivul proiect, trebuia creată o reţea în interiorul instituţiei care ar fi trebuit să faciliteze traseul documentelor şi al relaţiilor interne. Ca-n România, achiziţiile au fost făcute (aşa cum au fost făcute, detalii în viitorul apropiat), reţeaua nu.

 

Managerul acestui proiect a fost chiar directorul general al DGASPC Maramureş, Nicolae Boitor, căruia i-a dat, cu această ocazie, incompatibilitatea-n moalele capului, dar nu ăsta e subiectul scrierii şi nici a anchetei DNA. În proiect au mai fost implicaţi: Marius Vălean, Tudoriţa Boja şi Andreea Vacaci. Bani buni, nu glumim.

 

Nicolae Boitor

În fine, se spune că Boitor ar fi dat deja declaraţii în speţă şi că i-ar fi turnat cu nonşalanţa celui care nu mai are nimic de pierdut pe „creierul” Dumitru Dumuţa (secretarul judeţului şi preşedintele Colegiului Director al DGASPC în acea perioadă), Maria Griguţă (director economic şi atunci şi acum) şi Marius Vălean. Contactat de 2mnews, Boitor a negat că a fost anchetat sau că ştie ceva despre această speţă. O minciună, desigur, aşa cum a mai turnat o sumedenie demascate de-a lungul timpului.

 

Maria Griguță

În fine, surse 2mnews au informat că prima persoană convocată la DNA, în 3 mai 2017, a fost directorul economic al DGASPC Maramureş, Maria Griguţă. Aceasta s-a deplasat în Bucureşti, pentru audieri, cu maşina de serviciu şi cu şoferul care o deserveşte. În 4 mai, la sediul DNA din Bucureşti, procurorii care anchetează speţa de corupţie l-au convocat pe şeful Serviciului Achiziții publice, contractare de servicii sociale şi urmărire contracte, Marius Dan Vălean.

 

Contactat de 2mnews, acesta a admis că s-a deplasat în Bucureşti cu maşina de serviciu (surse credibile susţin că aceasta era chiar maşina de serviciu a directorului general, Alina Coste Mădăras) – un „amărât de Nissan Qashqai, ca orice bugetar nevoiaş – şi că avea delegaţie de deplasare, însă argumentează anomalia printr-o „suprapunere” (fericită, în cazul său) a solicitării DNA cu o sarcină de serviciu. Cu un drum le-a îndeplinit pe amândouă.

 

Dialog halucinant cu un martor în delegaţie la DNA

 

Reporter 2mnews: Ce calitate aveţi în dosarul în care aţi fost audiat la DNA Bucureşti?

Marius Vălean: Martor.

Rep.: Despre ce dosar e vorba?

M.V.: Nu ştiu.

Rep.: Cum nu ştiţi?

M.V.: Adică… nu am hârtia la mine.

Rep.: Înţeleg, dar dacă aţi fost audiat ca martor, vă trebuie hârtii ca să vă amintiţi despre ce v-au întrebat procurorii DNA?

M.V.: Care a fost obiectul discuţiei?

Rep.: Exact.

M.V.: Cu tot respectul, mi-a recomandat domnul subcomisar… nu ştiu cum îl cheamă, ceva cu Marian…

Rep.: Ăia de la DNA nu-s subcomisari, domnule, sunt procurori.

M.V.: Aşa s-a prezentat şi aşa a semnat documentul, eu nu l-am întrebat şi nu i-am cerut act de identitate. Ne-a recomandat să nu purtăm discuţii şi să nu dăm informaţii referitor la acest lucru. V-aş spune în esenţă, am semnat o declaraţie de vreo 3 pagini şi a durat… aproximativ o oră. Dar nu putem să dăm, că este în curs de nu ştiu ce şi ne recomandă. Şi eu am zis: „Bine, să trăiţi!”.

Rep.: Dar de ce spuneţi „ne recomandă”, la plural? Era vorba şi de doamna Griguţă (n.red., directorul economic Maria Griguţă)?

M.V.: Nu pot să dau relaţii, nu cunosc. Dacă nu-mi spunea, vă spuneam, că n-am de ascuns nimic.

Rep.: Dacă n-aveţi de ascuns nimic, spuneţi-mi dacă aţi fost în Bucureşti, la DNA, în delegaţie, cu maşina instituţiei?

M.V.: Nu, am fost în delegaţie pe proiectul Coroieni (n.red., o comună din Maramureş), pentru prezentarea contractului de lucrări şi validarea acestuia. Am număr de înregistrare şi audienţă la AM UMP ANBBC Bucureşti, Gheorghe Magheru nr. 7 (n.red., hârtia asta o avea, am dedus după cadenţa cu care silabisea abrevierea unităţii de unde şi-a luat număr de înregistrare ca să-şi poată deconta delegaţia).

Rep.: S-a întâmplat să fiţi chemat de DNA fix când aveaţi de mers la Bucureşti.

M.V.: Nu s-a întâmplat… Să ştiţi că eu am venit cu trenul azi-noapte, la cuşetă.

Rep.: Înţeleg. Doar v-aţi dus cu maşina de serviciu, când v-aţi întors aţi făcut-o cu trenul.

M.V.: Eu vă spun că nu am uzat de mijloacele de…  deşi aveam dreptul să uzez, doar mă duc în delegaţie, trebuia să mă duc cu maşina primarului din Coroieni. Eu nu m-am dus la DNA cu maşina Direcţiei, m-am dus pentru acest proiect. Întâmplător s-a nimerit… Eu am avut delegaţie pentru proiect. Am plecat cu maşina Direcţiei.”

 

Directorul economic Maria Griguţă, care şi ea a dat declaraţii la DNA Bucureşti din postură de „delegată în interes de serviciu”, nu a răspuns solicitării 2mnews de a oferi clarificări. În consecinţă, vom reveni :).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Ma enervez de fiecare data cand citesc ce scrieti. Dar aveti grija sa ma si amuzati. Uneori ma intreb daca va abtineti cu greu sa le spuneti prostilor ca sunt prosti… Bine, martorul asta face pe prostul, imi vine greu sa cred ca e chiar atat de incuiat. „Şi eu am zis: Bine, să trăiţi!. (…) nu am uzat de mijloacele de… deşi aveam dreptul să uzez, doar mă duc în delegaţie, (…) Eu nu m-am dus la DNA cu maşina Direcţiei (…) Întâmplător s-a nimerit… Eu am avut delegaţie pentru proiect. Am plecat cu maşina Direcţiei.”

  2. „creierul” Dumitru Dumuţa, eventual dosul Dumuta. si inca Zetea il mai tine pe langa el, il consulta si ii da si sarcini extra functie. cara-te acasa mai securist besinos. tepar libidinos si nesatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here