EXCLUSIV – Cât ne-ar fi costat să avem un oraş deszăpezit şi primarul Băii Mari să nu încalce legea, sfidându-ne

0
419
Marinel Rob

ZĂPEZILE DE ASTĂ DATĂ. Cu un incredibil dispreţ faţă de băimăreni, în iarna aceasta oraşul s-a transformat în patinoar. Baia Mare a fost singurul municipiu reşedinţă de judeţ din România care nu a avut contract de deszăpezire. Asta ştim cu toţii, nu intrăm în detalii.

 

De ce s-a ajuns în această situaţie

 

A fost o prezentare oficială, pe la jumătatea lunii ianuarie 2017!, a primarului interimar Marinel Rob, impus la cârma oraşului de primarul suspendat Cătălin Cherecheş. Pentru cei care nu au avut timp s-o lectureze, dar totuşi sunt interesaţi, o sinteză din partea lui 2mnews.

 

În 15 aprilie 2016 s-a finalizat contractul cu Rosal Grup, „serele” care făcea deszăpezirea în Baia Mare. După arestarea lui Cherecheş, primar interimar a devenit Istvan Ludescher, numai că documentaţia pentru licitaţie a fost finalizată în 7 iunie 2016 (Ludescher şi-a terminat interimatul în 24 iunie). Licitaţia a fost postată pe SEAP în 16 august, iar ofertele trebuiau depuse până în 14 octombrie. N-a venit nimeni la licitaţie. A fost refăcută cu un nou termen: 22 noiembrie. N-a venit nimeni nici acum. Nimeni nu s-a întrebat de ce.

 

Ofertanţii lipsesc dintr-un singur motiv: de nerentabilitate economică. În fine, se semnează un contract până la sfârşitul anului cu un SRL (singurii care au prezentat o ofertă la cererea Primăriei!), Nord Vest Infrastructură şi Servicii (suma: 132.000 de lei). Ăia vin cu patru utilaje, suficiente într-un sat. Organizarea de tip „varză” e completată de faptul că Rob îşi dă seama, în decembrie, că n-are sare. Zice că era penurie! Adică au secat salinele. Ninge-n draci. Nervi. Se circulă ca la 1907. Numai că atunci se utilizau căruţele. Vin în ajutor, ca pe vremea lui Ceaşcă Dictator, toată suflarea, râul, ramul – Vital, Drusal, firme, prieteni etc.

 

Mașină într-o parcare din Baia Mare, ianuarie 2017

În timpul acesta se face şi a treia licitaţie. Iar nu vine nimeni. Şi prostul când dă de două ori cu capul în tocul uşii, a treia oară se apleacă. Nu e cazul şi la noi. În fine, la a patra „strigare”, se miluiesc două firme. Se semnează contractul cu SC Drumuri şi Poduri Gheorghieni. Firma va presta serviciile de deszăpezire cu 6 utilaje de capacitate mare, lamă şi sărăriţă și 6 utilaje de capacitate mică, lamă şi sărăriţă, pentru străzi înguste şi în pantă. Valoarea maximă este de aproape 4 milioane de lei plus TVA.

 

Din toată apologia asta am înţeles mesajul. E ăla cu „greaua moştenire”. Şi că Rob e nevinovat. Nu recunoaşte că e incapabil, că-l depăşeşte funcţia, că nu ştie s-o scoată la capăt. Vede doar conspiraţii. Cătălin Cherecheş nu spune că el l-a impus ca înlocuitor al său pe Marinel Rob, finul familiei sale, prezentându-l ca pe Il salvatore della Patria. Situaţia lămuririlor lui Rob – oricum tardive – seamănă cu replica celui surprins de soţie cu amanta-n pat („Stai, nu pleca, nu e ce crezi!”). Eu cred că Rob e un bun silvicultor şi un om bine intenţionat, dar e complet depăşit. Pe cine interesează de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat? Explicaţiile neputinţei nu ţin loc de deszăpezire.

 

Vreţi să vorbim puţin şi despre bani?

 

Cifrele următoare sunt oficiale. În 2015, deszăpezirea în Baia Mare a fost făcută de Rosal Grup SA. În perioada ianuarie-aprilie 2015 deszăpezirea a costat 1,4 milioane de lei (pentru statisticieni şi cei de Camera de Conturi, 1.429.790,12 lei). În perioada 1-31 decembrie 2015, s-au plătit 54.684,35 lei. Suma totală a lucrărilor pentru activitatea de deszăpezire în 2015 în Baia Mare a fost de 1.484.474,47 lei. Reţineţi aproape 1,5 milioane de lei. Sigur, n-a nins ca-n iarna asta, dar a fost deszăpezit.

 

Ştiţi care era suma oferită pentru realizarea serviciilor de deszăpezire în Baia Mare la licitaţiile la care nu venea nimeni? Valoarea estimată a acordului-cadru a fost de 8.744.693,10 lei + TVA, apoi de 10.818.293,10 lei + TVA.

 

Care este valoarea deszăpezirii care a fost făcută aşa cum am văzut cu toţii? 132.000 de lei + 4 milioane de lei + TVA. Şi plus nişte amenzi pe care le vor plăti tot din bugetul public al municipiului. Oricât de mult o fi nins comparativ cu 2015, suma e de trei ori mai mare. Iar calitatea serviciului o vedem şi o simţim.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here