UPDATE: EXCLUSIV 2MNEWS – Cât s-a furat, de fapt, în jaful de pe Gutâi: Drumul banilor și controversa structurilor

0
912

JAFUL DE PE GUTÂI. Rețin primele momente de după producerea jafului de pe Gutâi ca și cum ar fi fost astăzi. Șeful Poliției maramureșene era Ioan Isac, ulterior retras prin pensionare, astăzi avocat în Baroul Maramureș, iar șeful Serviciului de Investigații Criminale, Dorin Coste, și el pensionat între timp.

 

Pentru public, atenția a fost captată de modul de acțiune al grupării despre care ulterior aveam să aflu că a fost una internațională, dar că era creată pe structura unei grupări italiene. Corect, a fost demnă de un clasic scenariu hollywoodian. Puțini au mai urmărit însă ce se întâmplă cu banii furați și mai puțini s-au întrebat care era, de fapt, scopul unei succesiuni de bâlbe comunicaționale generat de polițiștii și procurorii care s-au ocupat de caz.

 

Drumul banilor

 

Cronologie. Iniţial, după producerea jafului, în luna septembrie 2008, anchetatorii anunţaseră că din maşina de transport valori fuseseră furaţi 280.000 de lei, din care poliţiştii reuşiseră să recupereze 40.000 de lei, sumă găsită într-un autoturism abandonat de hoţi pe un drum forestier. Trecând peste ironii și chiar peste comicul unei asemenea declarații, rețineți că se încerca minimalizarea jafului în condițiile în care nu se reușise, în pofida resurselor importante alocate, nu rezolvarea cazului, ci nici recuperarea banilor.

 

Concluzie: n-au furat mare lucru. Pont: jefuirea mașinii de valori a presupus investiții masive din partea grupării, s-a acționat la pont (se știa că în acea zi mașina urma să transporte mulți bani în Maramureșul istoric, fiind vorba, printre altele de pensii și de salariile bugetarilor). Sentiment: poliția mințea public, nedorind, din motivele expuse deja, să facă public suma reală furată, aceasta fiind cunoscută cu exactitate încă de la primele ore ale investigației.

 

28 ianuarie 2010. Poliţiştii maramureşeni au dezvăluit, miercuri seară, că din maşina de transport valori atacată în septembrie anul trecut în Pasul Gutâi a fost furată suma de 4 milioane de lei, şi nu doar 280.000 de lei, aşa cum se anunţase iniţial. Declarația îi aparținea chiar şefului Poliţiei Judeţene Maramureş, Ioan Isac, și venea pe fondul capturării (arestării) primilor doi jefuitori: Ursuț și Loddo, reţinuţi în judeţul Satu Mare, în zona Negreşti-Oaş, într-o acțiune la care au participat poliţişti din mai multe structuri ale MAI.

 

Concluzie: au furat mult (aproape 1 milion de euro), dar am reușit să-i prindem pe primii, curând și pe restul. Pont: niciun leu, euro etc. nu a fost recuperat. Nimeni nu a vorbit. Într-un dialog cu Laura Codruța Kovesi (pentru o emisiune de televiziune), am întrebat-o pe aceasta, la vremea aceea  Procuror General al României, de ce nu s-a reușit soluționarea cazului în pofida resurselor alocate. Răspunsul ei: toți cei din grupare sunt identificați, iar cei care nu au fost încă arestați sunt în zone (țări) unde acest fapt nu e posibil.

 

Practic, Kovesi acredita ideea că jefuitorii sunt pe teritoriul unor țări cu care România nu avea tratat de extrădare. În fapt, veți vedea, cel puțin unul dintre ei se afla în… Italia, țară UE! Concluzie: nu știau nimic nici atunci. Doar suma de bani, pe care, însă, refuzau să o comunice public într-un mod real.

 

Septembrie 2017. E adus în țară Sergio Arzu, cel de-al treilea jefuitor. Prezentat public ca pe sfintele moaște. Victorie mare. În fapt, acesta a fost predat de italieni, pentru că, fiind un infractor periculos, l-au condamnat, în Italia, la 10 ani de închisoare, la doar câteva zile după săvârșirea jafului din Pasul Gutâi, în 29 septembrie 2009, pentru mai multe jafuri (unul săvârșit în august 2003, în care s-au furat 473.000 euro, unul în 24 august 2004, în urma căruia s-au furat 337.000 euro etc.). După ce și-a ispășit pedeapsa, timp în care i-au verificat ADN-ul în mai multe jafuri ale mașinilor de transport valori și ale spargerilor la băncile din UE, procurorii italieni au confirmat că ADN-ul lui a fost găsit într-una dintre mașinile folosite pentru a ataca mașina blindată în Pasul Gutâi (România), în 2009 – la fel de real este că această descoperire a fost posibilă prin includerea de către români în baza de date Europol a rezultatului expertizelor şi constatărilor biocriminalistice şi fizico-chimice.

 

Din nou însă suma sustrasă de jefuitori din compartimentul tezaur al mașinii blindate a scăzut, de la 4 milioane de lei, la… 2.630.000 lei şi 2.000 de euro. Adică s-a înjumătățit. În toată această tevatură, pe lângă dilema legată de imposibilitatea capturării întregii rețele de jefuitori, rămân retorice, deocamdată, întrebările: Cât s-a furat de fapt? Și de ce nu se dorește facerea publică a sumei reale?

 

UPDATE. 9.10.2017, ora 13.45 – Surse 2mnews implicate la vârf în investigația privind jaful de pe Gutâi au dezvăluit că suma reală furată ar fi fost de aproximativ 980.000 de euro și că declarația oficială că ar fi fost găsită suma de 40.000 de lei într-o mașină abandonată ar fi fost mincinoasă, falsul fiind propagat public conștient de oficiali de rang înalt implicați în anchetă.

 

De asemenea, în hold-up-ul din Pasul Gutâi au fost implicate șase persoane (numele a trei dintre acestea fiind dezvăluite cu ocazia arestării, respectiv Ursuț, Loddo și Arzu) de naționalitate română, italiană și marocană, dar identitatea tuturor fiind cunoscută de români. Cele trei persoane încă nearestate în această speță se află în locuri (în penitenciare sau în țări cu care România nu are tratat de extrădare) din care nu pot fi extrași sau nu există suficiente dovezi (probe ADN sau de altă natură științifică ori criminalistică) prin care aceștia să fie puși sub acuzare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here