EXCLUSIV 2MNEWS – Au murit violent doi din cei cinci lei salvați de la Grădina Zoologică din Baia Mare și transferați în Africa de Sud

0
1647

* Subliniere: această scriere nu acreditează în niciun fel vreo vinovăție a fundației internaționale care a realizat transferul celor cinci lei din Baia Mare în rezervația Lionsrock din Africa de Sud, dimpotrivă, semnatarul considerând decizia și acțiunea ca fiind necesară.

 

… povestea asta-i simplă, tristă și am decis să vi-o împărtășesc doar pentru că așa-i meseria asta a noastră, pe care mulți o consideră nenorocită: vă spunem și lucruri vesele și lucruri triste, vă spunem ce se întâmplă, fără să ne permitem luxul de a include în acest calcul stările pe care vi le produc informațiile. Dacă e adevărat, trebuie să știți – ăsta-i principiul. Iar ăsta a fost un intro, urmează cuprinsul și-ncheierea. So…

 

Acum este despre Lidia, Petrică, Lavinia, Tarhon Big și Mărin, foștii locatari ai Grădinii Zoologice din Baia Mare, închisă în august 2013 pentru că nu respecta standardele europene. Toți cei cinci lei s-au născut în captivitate. Lidia, Petrică și Lavinia au fost lei de circ – la Circul Globus din București. În timpul pregătirii pentru show – era anul 2002 – într-o oră de dresaj, Petrică și-a atacat dresoarea și a fost declarat indezirabil pentru a intra sub cupolă. A fost expediat, împreună cu suratele sale, Lavinia si Lidia, la Grădina Zoologică din Baia Mare, o închisoare de 245 de metri pătrați de ciment, pământ, zăbrele și puțină iarbă. Acolo, Lidia i-a născut pe Marin și Tarhon. Masculul dominant, evident, Petrică.

 

La închiderea Închisorii Zoologice, animalele au fost transferate, nu și cei cinci lei care nu trebuiau nimănui. Aceștia au fost duși într-o închisoare mai mică (o nedreptate ignorată de clamatele normative europene), în câteva cuşti plantate la serele Serviciului Public Ambient Urban de pe strada Mărgeanului, la periferia Băii Mari. La finalul lui 2015, fostul director al Grădinii Zoologice din Baia Mare, veterinarul Adin Miclăuș, a concertizat discuțiile cu Fundația Vier Pfoten, care a acceptat să transfere animalele în sanctuarul pentru feline mari Lionsrock, din Africa de Sud.

 

Transferul a început la jumătatea lui octombrie 2015, leii fiind tranchilizați și duși pe calea aerului pe ruta Baia Mare – Frankfurt (unde a mai fost preluat un leu captiv, Giovanni, provenit din Olanda) – Johannesburg, iar apoi pe şoseaua sud-africană, timp de 3 ore, până la rezervaţia Four Paw’s Big Cat Sanctuary Lionsrock (care aparține unei fundații manageriate de Islam Saadawi), unde cei cinci lei urmau să ocupe aproape trei hectare de stânci, iarbă, tufişuri, copaci. Rezervația este situată la 18 kilometri de Bethlehem și cazează într-un mediu natural, pe o suprafață de peste 1.250 de hectare, peste 80 de lei, dar și leoparzi, gheparzi, tigri, câini sălbatici, hiene, servali etc.

 

Moartea leilor

 

În după-amiaza zilei de 15 decembrie 2015, la doar două luni de la relocarea leilor din Baia Mare în rezervația din Africa de Sud, cei de la Lionsrock au găsit-o moartă pe Lavinia. Examinarea de specialitate a stabilit că partenerul ei, Petrică, a ucis-o. Specialiștii consideră asta ca o întâmplare foarte rară, nefericită și de necontrolat. De altfel, încă din 16 octombrie, când cei cinci lei au fost eliberați în rezervație, nu a fost observat niciun semn care să conducă la posibilitatea ca Petrică să aibă o reacție atât de violentă.

 

În 23 februarie 2017 avea să fie găsit mort și Petrică, leul dominant al grupului de la „Baia Mare”, așa că astăzi, din cei cinci lei triști, doar trei încearcă să-și bucure ultimele zile din viață în libertatea oferită în rezervația din Africa de Sud: Marin, Tarhon și mama lor, Lidia.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here