EVENIMENT – Satul maramureşean Ieud, în sărbătoare: 300 de ani de la ridicarea Catedralei din lemn a Maramureşului istoric

0
296
credit foto: Mircea Rareş Ţetcu

CELEBRARE. Mâine, marţi, 18 aprilie 2017, la Ieud are loc o marea sărbătoare care marchează împlinirea a 300 de ani de la edificarea Bisericii din Şes – Josani(sau din vale), supranumită „Catedrala din lemn a Maramureşului istoric”. Evenimentul debutează la ora 10.30, când episcopul greco-catolic al Maramureşului, Vasile Bizău, celebrează Sfânta Liturghie.

 

 

foto: Mircea Rareş Ţetcu

Promotorul proiectului, Ioana Brândău, responsabil al Centrului de informare turistică Ieud Şes, susţine că evenimentul îmbine latura spirituală cu cea istorică şi cea artistică şi este menit şi să atragă turişti în zonă. La ora 12 are loc un moment de comemorare istorică, un program artistic susţinut de copiii din Ieud şi apoi vernisarea unei expoziţii de pictură, sculptură şi fotografie.

 

 

foto: Mircea Rareș Țetcu

Ridicată în anul 1717 (după unii, în 1712), după ultima invazie tătară, din lemn de brad, cu absidă poligonală şi decroşată şi acoperiş cu dublă poală, este decorată în stil bizantin în 1764-1841 de nobilul Mihai Bâlea. Are Hramul „Naşterea Maicii Domnului” (celebrat în 8 septembrie, la Sfânta Mărie Mică) şi este una dintre cele mai mari construcţii de lemn din România. În interior se păstrează o foarte valoroasă colecţie cărţi vechi şi de icoane pe sticlă din Nicula şi din alte centre de zugravi din nordul Transilvaniei.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here