EVENIMENT – „Samaritenii din Markowa”, la Memorialul de la Sighet

0
179
Wiktoria Ulma și cei șase copii

VERNISAJ. Astăzi, la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, Institutului Polonez din Bucureşti vernisează expoziţia „Samaritenii din Markowa”, dedicată familiei poloneze Wiktoria şi Jozef Ulma, care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au salvat mai mulţi evrei de la moarte, fapt pentru care au fost împuşcaţi de nemţi, împreună cu cei șase copii ai lor.

 

Invitatul vernisajului expoziţiei de la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenței de la Sighet, care va avea la ora 11, va fi dr. Mateusz Szpytma, vicepreședinte al Institutului Memoriei Naționale, fondator şi primul director al muzeului din Markowa, precum şi Ambasadorul Republicii Polone în România, Marcin Wilczek.

 

De asemenea, în cadrul evenimentului, are loc o întâlnire pe tema polonezilor şi românilor declaraţi Drepţi între Popoare (titlu acordat, începând din 1963, de către Institutul Yad Vashem unui număr de peste 26.000 de persoane, dintre care grupul cel mai numeros, de peste 6.000, îl reprezintă polonezii).

 

În timpul întâlnirii, dr. Mateusz Szpytma şi prof. Liviu Ţîrău, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, vor relata istoria a două familii – din Polonia și, respectiv, din România – care, pentru salvarea evreilor, au primit titlul de Drepți între Popoare: familia Ulma și familia Pop, din Maramureş.

 

Expoziţia va putea fi vizionată până în 31 august 2017, la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetu Marmaţiei.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here