EVENIMENT – Fotograful băimărean Silviu Gheție și-a vernisat „Fotografii de poveste”, la FILIT

0
609

ARTĂ FOTOGRAFICĂ. … când l-am cunoscut (am lucrat ceva ani cu el, ca unul care mai e convins că o imagine bună spune mai mult decât toate cuvintele pământului), l-am întrebat – după o relativ îndelungă observație – de ce nu declanșează des, cadențat, ca și ceilalți fotografi, urmând ca din multe fotografii să o aleagă pe cea bună/potrivită.

 

Și mi-a zis ceva din care eu am înțeles altceva – sper și astăzi că am înțeles exact ce gândea, nespus: că oricine face poze, dar foarte puțini au răbdare/talent/știință pentru a face fotografii. Și că o fotografie e unică. N-are cum să se-ncadreze-ntr-un pluton de imagini. Declanșa rar și mereu singur. Pentru că Silviu Gheție este creator de artă fotografică. Și acum și-a mai vernisat o expoziție, pe tăcute, fără să bată toba, fără să apeleze la colegii din presă… așa, cum ar apăsa o singură dată declanșatorul, singur, după ce toți ceilalți se opresc satisfăcuți numeric… Ș-am zis să anunț asta, că nu-i de ici de colo. Aaa, știi fotografia cu bivolul (urmărit în plan îndepărtat de o moroșancă-n gubă, cu bici)? Acolo-i și aia. Acolo, unde? La “Fotografii de poveste”, la FILIT, în Iași.

 

Expoziția „Fotografii de poveste”, de fotograful băimărean Silviu Gheţie, a fost vernisată în cadrul Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) Iaşi 2018. Gheție a expus la FILIT 50 de imagini, fotografii din zona de reportaj, instantanee – de la regele Mihai la ceremonii militare şi religioase şi la natura rurală.

 

Silviu Gheție a numit Maramureșul o zonă în care oamenii „au o doză de puritate”, aşa că sunt uşor de surprins. Ceva mai puțin de un deceniu s-a autoinclus în proiectul „7 Zile”, pentru care a colaborat cu mai mulţi fotografi-prieteni. Acum e integrat într-un alt proiect colectiv, „Memento Mori”, care studiază modul în care „amintirea morţii care îţi trezeşte amintirea vieţii” (după conceptul „Să nu uităm că nu suntem nemuritori”), ce va fi marcat printr-o expoziţie care va fi vernisată în Timişoara, în 2 noiembrie 2018.

 

Excelent fotograf de presă, Silviu Gheție (foto), care împreună cu prietenul său Cosmin Bumbuț sunt considerați cei mai buni fotografi maramureșeni ai momentului, a devenit și un apreciat fotograf de platou, în urma prestațiilor de la producțiile cinematografice „Aferim!”, „Inimi cicatrizate”, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” şi „Un pas în urma serafimilor”)”. Fotografiază aproape dintr-un reflex necondiționat, după principiul “Arată ce se întâmplă, pentru că-n fiecare chestie rea există și una bună”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here