EDUCAȚIE – Vlad Emanuel Duruș, deputat USR Maramureș: „Sistemul de învățământ trebuie să ofere fiecărui elev șanse după talentul său”

0
333

ȘCOALĂ. Prima zi de școală creează emoție deopotrivă atât pentru cei care vor ocupa un loc în bancă, precum și pentru cei care au trecut peste această perioadă. Ultimii, părinți sau bunici, au nostalgia orelor petrecute în sălile de clasă, a momentului în care, la începutul fiecărui an, găseau pe un colț de bancă cărțile care urmau să le fie izvor de cunoaștere. Au imaginea primei învățătoare, a primilor prieteni, unii rămași cu acest statut pe viață, a primei iubiri apărute în anii de liceu.

 

Pentru cei care azi sună clopoțelul, ziua aceasta înseamnă începutul sau continuarea unui drum. De modul în care se vor implica în studiu depinde, în cea mai mare măsură, viitorul lor. Societatea trebuie să învețe să respecte valorile. Să ofere fiecăruia locul pe care și l-a câștigat prin muncă. Exemplul trebuie să vină de la vârf, acolo unde în cele mai importante funcții în stat trebuie să stea oameni de cea mai mare calitate profesională. Altfel, scara valorilor e răsturnată. Am militat și voi milita pentru asta.

 

Este datoria noastră, a tuturor, să creăm un sistem  care promovează munca și performanța, în care contează valoarea fiecărei persoane, care are grijă ca niciun copil să nu piardă șansele pe care propriul talent i le susține. Valoarea sistemului de învățământ  este dată de capacitatea de a educa în spiritul unei astfel de societăți. Părinții și dascălii sunt primele exemple pentru elev. Avem o mare responsabilitate în a construi caracterele viitorului.

 

Pentru unii părinți, azi nu e o zi doar pentru lacrimi de fericire. Ochii lor sunt inundați de lacrimi de tristețe. Sunt alături de copiii lor doar prin intermediul pozelor sau imaginilor video trimise prin telefon. Imposibilitatea asigurării unui trai decent din muncă cinstită i-a obligat să plece. Nimic nu e mai dureros decât să nu-ți poți ține copilul de mână într-o astfel de zi sau în momente din viață în care are nevoie de tine. Și sunt  foarte multe! Bunicul, unchiul, mătușa, vecinul, dascălul nu pot înlocui un părinte. Această depărtare îi face pe mulți tineri să se piardă în viață. Preocuparea principală a oricărui Guvern ar trebui să fie aducerea acestor părinți lângă copiii lor.

 

Din păcate, în 2018 avem încă multe unități de învățământ care nu sunt pregătite așa cum trebuie pentru a-și primi elevii. Sunt școli în care toaleta este tot în curte, apa se aduce cu găleata, materialele didactice sunt insuficiente. Mulți dintre dascăli cumpără din banii lor diverse materiale pentru a putea preda la clasă în bune condiții. Avem mulți profesori „eroi”. Nu e un cuvânt mare. Le mulțumesc pentru pasiunea, crezul și speranța cu care-și fac meseria!

 

Începutul de an școlar e și pentru a ne încărca cu speranța unui nou început. Le doresc tuturor celor implicați, dascăli, elevi, părinți, să aibă un an cu rezultate foarte bune, care să-i aducă mai aproape de planurile lor profesionale și intelectuale.

 

Deputat USR Maramureș, Vlad Emanuel Duruș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here