EDITORIAL – O zi bună pentru a fi greu de ucis în Primăria Baia Mare – în distribuţie: Marinel Rob şi Cătălin Cherecheş

1
733

STRATEGIE. Să ne ferim de ridicol comparând tragicomedia care se-ntâmplă acum la vârful Primăriei Baia Mare cu „A Good Day to Die Hard”, cred că al cincilea film din „Die Hard” („Greu de ucis”) – la noi a fost livrat sub denumirea „Şi mai greu de ucis”, făcându-mă să suspectez că traducerea a fost făcută de un kirghiz corigent la limba engleză predată într-o şcoală rurală sovietică.

 

Totuşi, ar merita comparaţia măcar pentru că „A Good Day to Die Hard” a fost cel mai prost din toată seria. Şi pentru că, în distribuţia asta, la fel de proastă, Marinel Rob e-un fel de Bruce Willis bătrân, dar cu părul creţ, care, deşi e temător şi nu trăieşte după principiul „Live Free or Die Hard” („Trăieşte liber sau fii greu de ucis”), are ghinionul lui John McLane ca toţi să-şi dorească să-l „ucidă”, dar nimeni să nu reuşească asta, context în care e continuu alimentat cu suave doze de stres, neputând să se bucure că scapă cu viaţă din înfruntări pentru că trebuie să se pregătească pentru următorul conflict. Şi totul e un carusel care se-nvârte la infinit, parcă.

 

Cătălin Cherecheş, primarul ales şi suspendat pe considerent că e inculpat în procesul deschis de DNA pentru luare de mită în formă continuată, vrea să-l schimbe din funcţie pe Marinel Rob, deşi tot el l-a impus ca interimar în vârful administraţiei locale din Baia Mare. În „filmul” ăsta, prost şi care parcă nu se mai termină, Cherecheş joacă rolul Chagarin (în filmul cu Bruce Willis bătrân, acesta e un înalt şi corupt oficial, care vrea să incrimineze un tip ce deţine probe compromiţătoare despre el – e vreo similitudine cu strategia schimbării lui Rob sau mi se pare doar mie?).

 

Nefiind un tip consecvent – pentru că a revenit de câteva ori asupra deciziei privind schimbarea lui Rob, făcută publică tot de el -, Cherecheş se joacă cu demisia/demiterea interimarului, manevrându-şi „valorile” pe care le-a propulsat în Consiliul Local şi lăsându-le să se umple de ridicol. Ultimul set din partida demiterii lui Rob face parte din următorul scenariu: pentru că 6 din 11 consilieri ai Coaliţiei pentru Baia Mare fac parte din Forumul Democrat German şi aceştia au fost avertizaţi de la „centru” (Sibiu) că li se va retrage sprijinul politic dacă votează pentru demiterea lui Rob (el însuşi membru FDG), unica variantă pe care o mai ia acum în considerare Cherecheş este retragerea atribuţiilor de primar, Rob urmând să rămână viceprimar.

 

În calculul viitoarei marionete pe care Cherecheş o va impune în funcţia de primar interimar, în speranţa că va fi mai docilă decât Rob a intrat Clara Sinn (preşedinta FDG Baia Mare), tocmai pentru a nu crea valuri în structura centrală a partidului germanilor. În mod normal, Rob ar urma să-şi anunţe demisia din funcţia interimară de primar, aşa cum s-a înţeles cu Cherecheş, pentru a scăpa de ruşinea de a fi demis, însă în caz contrar, joi, când are loc o nouă „extraordinară” a Consiliului Local, acest „John McLane de Baia Mare” va fi schimbat de plen, în acest sens alesul suspendat asigurându-se de voturile UDMR, PMP şi PSD. Pentru că alesul suspendat nu se-mpiedică-n scrupule. Şi pentru că asta e pohta ce-a pohtit.

 

În acest fel, structura conducerii marionetelor de la Primăria Baia Mare o să fie următoarea: Clara Sinn (primar interimar), Marinel Rob şi Noemi Vida (viceprimari). Pe banca de rezerve vor fi retraşi, de facto, cei doi aleşi viceprimari cu titlu interimar, respectiv Florin Creţ (PMP) şi Cristian Niculescu-Ţâgârlaş (PNL), ajunşi conjunctural în respectivele ipostaze.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here