EDITORIAL – Gherheş, sindromul Stockholm şi o slăbiciune mai dăunătoare decât beţia

8
497

OBSERVAŢIE. Cazul Gherheş, dezvăluit ieri pe 2mnews, preluat de mai toate televiziunile şi ziarele naţionale, dezbătut pe facebook, softpedia şi cine mai ştie în ce locuri de socializare virtuală şi analiză… Sinteza sintezei: Ilie Gherheş, directorul Muzeului de Etnografie din Baia Mare, filmat într-o acută stare de ebrietate după o agapă desfăşurată în biroul său de manager al instituţiei publice. La două ore după ce incidentul a pătruns în spaţiul public, Gherheş a fost demis.

 

După ce am consemnat decizia de demitere credeam că o să-mi şterg din memorie subiectul. N-am reuşit din cauza câtorva zeci de „Annika Gottberg”, femei şi bărbaţi deopotrivă, care au apărut online, semnalându-şi simpatia, uneori cu ferocitate, limbaj trivial sau excesiv, faţă de înfăptuitorul Gherheş, victimizându-l, venerându-l – Eleonore Sara Annika Gottberg a fost una dintre admiratoarele „spărgătorului de bănci” suedez Jan-Erik „Janne” Olsson, care ulterior s-a căsătorit cu cel implicat în notoriul caz al tentativei de jefuire a Kreditbanken din Stockholm. Jaful cu luare de ostatici din 23 august 1973 a generat denumirea Sindromul Stockholm, care defineşte o stranie apropiere între făptuitor şi captiv.

 

Sigur, ipostaza în care a apărut Gherheş e cea a beţivului jovial şi poate argumenta acea mustrare populară românească ce conţine o doză de simpatie: „Bată-l vina!”. Însă, e cale lungă de aici şi până la a manifesta îngăduinţă, empatie chiar!, pentru comportamentul unui funcţionar public care conduce o instituţie şi îşi confundă biroul cu birtu’ gării, îmbătându-se şi dându-se într-un spectacol grotesc. Prea puţini au luat în calcul prejudiciile de imagine aduse unei instituţii respectabile din Maramureş, prea mulţi acuză „cameramanul” care a comis, iată, o „crimă”.

 

Pe canalul 2mnews de pe youtube, cineva propunea crearea unui hashtag (modalitate de a eticheta un anumit mesaj prin inserarea semnului # în fața acestuia): #jesuisiliegherheș. Fantasmele au continuat cu ipoteze elucubrante („e o înscenare grosolană” – nu, e un incident şi un comportament grosolan -, „cineva îi vâna postul” etc.), culminând cu invocarea prejudiciului de imagine al lui Gherheş, de parcă cel care filma sau ziariştii i-au lipit cu scotch pâlnia de gură şi l-au forţat să bea până a ajuns în starea în care l-a văzut o ţară întreagă. Filosofi de bară fixă anunţau c-am comis un sacrilegiu filmând o persoană fără permisiunea ei – trecând peste faptul că persoana care a filmat a avut acceptul lui Gherheş, fapt inserat şi în montajul video postat, filmarea unei persoane aflate în spaţiul public este legitimă chiar şi fără permisiunea ei, conform legislaţiei europene. Avem o problemă, Sindromul Stockholm îşi creşte plaja adepţilor direct proporţional cu acutizarea deznădejdii acestora.

 

O observaţie de final. Pentru Gherheş, o slăbiciune mai dăunătoare decât beţia este minciuna – vorba românului, din beţie te trezeşti… De la ora 10 (când i-am cerut prima reacţie privind incidentul în care a fost implicat) şi până la ora 17, Gherheş a turnat ziariştilor minciuni cu cadenţa unei ploi tropicale. Că e posibil să fie un trucaj, că nu era atât de beat cum arăta în filmare, că a băut doar un pahar, că nu era în biroul său, că era spre finalul orelor de program… Dacă un beţiv poate fi jovial, un mincinos nu poate fi decât dizgraţios.

 

Ş-ăsta-i chiar finalul – să zâmbim, nu ne stă bine încrâncenaţi – în care o să-l citez pe „gumball3000”, un membru softpedia (e şi explicaţia pozei care ilustrează scrierea asta). După ce a vizionat filmul beţiei lui Gherheş, care a făcut o fixaţie în a-şi repeta numele, „gumball3000” a conchis: „E totuşi bine, unii beau până îşi uită şi numele. Acum atenţie mare la mine: de mâine căutaţi în aplicaţia Pokemon Go, pokemonul Ilie Gherheş, veţi primi bonus 10.000 de puncte + puteri nelimitate”.

 

P.S.: Să ne despărţim zen… User „GingisHan2015” spune: „Doina trebuia sa-i dea, totuşi, un coniac. I-a cerut de două ori :)”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

8 COMENTARII

  1. Prostul trage, prostul plateste. Din pacate numai el, am vazut ca zetea nu are nicio remuscare: N-am stiut ca e betiv, ma scuzati. L-am dat afara si am pus pe altul/alta in loc. Reactie de om mic. Din Seini.

  2. Se vede (pentru a cata oara??) treaba ca pe unde trece psd-ul ii praf si pulbere! Vinovat e cel care l-a numit in functie si cine altu decat mr zetea, presedintele cj maramures? In mod intentionat i-am scris numele cu litere mici turnatorului in pahar al penalului dragnea! Sper ca cine vine in locul lui sa nu fie numit politic pt ca altfel va continua dezastrul.

  3. Ionut Bot: Raspunsul la intrebarea „cum a ajuns parlitul ala de director in situatia asta penibila” e simplu (poate dvs. va trebuie mai multa perioada de analiza – e in functie de numarul de neuroni din dotare): a baut.
    Diana Madar, Johnny London: subiectul articolului a fost, citandu-va, „fapta acestui betiv” si „individ betiv si plin de prostii in cap”. In privinta contabilei, asa cum precizati, vor decide „organele de cercetare penala”.

  4. Cred că nu domnul Catalin este vinovat, pentru faptul că un șef de instituție se inbata așa de rău în timpul serviciului? Nu este un caz singular, se mai întâmplă și la „alte case „.Nu sunt lucruri normale și civilizate!

  5. Domnu ziarist administrator, io zic sa nu va speriati pt ca in realitate opinia publica din Romania nu e chiar atat de inapoiata sau cel putin a mai inceput sa evolueze chiar daca incet si cu viteza melcului… astia care sar in apararea sii ling bilutele directorului betiv is probabil angajatii muzeului care fac pe ei de frica ca vor ramane fara directorul lor mult iubit. In orice institutie, firma, etc un sef betiv este foarte usor de faultat de angajati asa ca normal ca un director nou, lucid, tanat, competent si occidental si mai ales care respecta legea va fi considerat incomod pt gandacii de acolo! Felicitari doamnei Doina sau cum o cheamao pt curajul de a-l da in gat!!

    Si inca ceva: empatie cu betivii poate doar in rusia, belarus, r moldova sau doar la prapaditi aia din Vazlui sa mai gasesti…la noi in Maramures, Transilvania nu prea!

  6. Domnule Catalin Vischi va cunosc demult ca fiind un ziarist serios si respectabil! Va citeam cu placere pe vremea cant lucrati la emaramures si sunt interesat si acum de ce scrieti dvs si de ce se intampla in BM chiar daca acum traiesc in Anglia! Dar vreau sa va spun ceva si nu vreau sa mi-o luati in nume de rau pt ca de la un ziarist de calibrul dvs am mari pretentii! ce naiba, domnule Vischi traiti intr-un oras mic si de sub 150 000 loc, nu traiti in Bucuresti! In Baia Mare multe lucrurii se afla usor asa ca ma intreb cum de naiba n-ati aflat tocmai dvs: persoanele care l-au filmat pe acest individ betiv si plin de prostii in cap au probleme mult mai grave decat alcolistul din videoclip! Persoana care l-a filmat cu telefonul se numeste doina petrica si este de mult timp in vizorul organelor de urmarire penala!!! Aia din presa centrala nu au cum sa cunoasca dedesupturile acestui video dar macar dvs in calitate de jurnalist local experimentat ar trebui sa sesizati acest fapt si sa cantariti bine toate aceste lucrurii!!! Stiati ca..aceasta Doina petrica si-a angajat fiul pe un post la muzeul respectiv fara ca acel tanart sa vina amcar o data pe an la munca? Stiati ca…si-a angajat in aceeasi maniera si prieteni, rude, amanti etc? Stiati ca…baiatul distinsei doamne are legaturi stranse cu interlopii din oras si din satu mare si ca este cunoscut sub numele de Flippy? Ar trebuis a sapati mai adanc domnilor jurnalisti! Succes la investigatii!!!!

  7. Consider ca, dincolo de a rade si de a ne cruci de fapta acestui betiv care a platit (pe buna dreptate) cu functia pentru fapta asta penibila, ar trebui sa fim constienti si informati ca persoanele care au stat in spatele acestui videoclip sunt mult, foarte mult mai patate si mei periculoase decat bietul Ilie! Fac apel la corectitudiena ziaristilor de aici si sunt constient ca acest comentariu e posibil sa nu fie aprobat: PERSOANE DIN SPATELE ACESTUI VIDEOCLIP ESTE O INDIVIDA CERTATA CU LEGEA SI CERCETATA DE DNA PENTRU INFRACTIUNI GRAVE DE CORUPTIE! Intrebarea oricarui om cu capul pe umeri este: daca un betiv care nu a furat nimic (sau cel putin nu au aparut dovezi care sa-l incrimineze) este atat de aspru mediatizat, o persoana vinovata pentru infractiuni financiare grave ce merita?
    ps: Individa in cauza se numeste PETRICA DOINA si a fost contabilul sef al acestei institutii care ar fi trebuit sa reprezinte o mandrie si un b azon pentru Maramures si pt intreaga tara. De mentionat ca respectivei „angajate” i-a fost ridicat dreptul de semnatura, deci nu mai poate profesa nicaieri inca din noiembrie 2016! Prin urmare, domnilor ziaristi, ar trebui sa cercetati calitatea ei de anjagata, tinand cont de faptul ca organele de cercetare penala au lasat-o fara obiectul muncii inca de acum 2 luni! Sa va intrebati si din ce bani i-a cumparat odraslei ei, un pustan de maxim 25 de ani, un Audi A8 aproape nou!

  8. Inseamna ca oamenii astia, care au comentat cum nu ti-a placut tie, probabil stiu mult mai multe lucruri decat dumneata, domnule ziarist! Asta ar trebui sa-ti dea de gandit, nu sa te grabesti sa tragi concluzii aiurea! te-ai intrebat vreodata: oare cum a ajuns parlitul ala de director in situatia asta penibila?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here