EDITORIAL – 16 ianuarie, în cel de-al 12-lea ceas

0
412

ADEVĂRUL. … nu-i o zi oarecare. E ziua-n care de undeva, parcă de aici, de acolo ori de nicăieri se aude ceva măreţ, cadenţat, cu iz nobiliar de sfârşit de secol XIX. E ritmul de Marş Solemn, zămislit Ceaikovski pentru Alexandru al III-lea al Rusiei, cadenţă imperială popularizată eronat ca Marşul Încoronării. Armonia zilei de 16 ianuarie.

 

… e Ziua Încoronării. Numită aşa, pentru că de-a lungul timpului ăsta, care se scurge imperturbabil, ignorat şi irevocabil şi pe care avem tendinţa să credem că-l controlăm închizându-l în străvezii clepsidre, a 16-a zi a anului a marcat încoronarea unui împărat (în anul 27 î.Hr., Octavianus Caesar, romanul cu titulatură sacrală – „Imperator Caesar Augustus divi filius”), a unui ţar (în anul 1547, Ivan al IV-lea al Rusiei, supranumit „cel Groaznic”), a unui rege (în anul 1556, Filip al II-lea, rege al Spaniei) şi a unui preşedinte (în anul 2006, Ellen Johnson Sirleaf, președinte al Liberiei – prima femeie din Africa aleasă șef de stat).

 

… n-am venit de nicăieri, dar nici nu plecăm undeva. Rămânem aici, măcar pentru că ne-am decis să vă spunem ceea ce alţii vă ascund în speranţa că în felul acesta ne va fi tuturor mai bine. Celor care se întreabă de ce am aşteptat până acum, le spun că am aşteptat o zi propice de 16 ianuarie. Şi aceasta este 16 ianuarie 2017, într-o săptămână care începe cu Ziua Încoronării Adevărului. Pentru că e cel de-al 12-lea ceas. De aceea am pornit la drum acum, în 16 ianuarie 2017, la ora 12. Nu demolăm, ci îi oprim să demoleze. Şi construim împreună. Şi sper să ne placă să fim împreună. Pentru că, parcă ne-am înţeles, nu am venit de undeva, ci am rămas.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here