ECONOMIE – Ministrul Gheorghe Șimon: Reducerea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale, modificări din Codul Fiscal, aduc mai mulți bani în buzunarele românilor

0
268
Gheorghe Simon

MODIFICĂRI. Ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, deputat de Maramureș, a subliniat că modificările Codului Fiscal la care lucrează Guvernul vizează exclusiv creșterea veniturilor în buzunarele românilor. Respectivele modificări urmăresc reducerea impozitului pe venit (din salarii) de la 16% la 10%, precum și reducerea contribuțiilor sociale aferente unui salariu de la 39,25% la 35%.

 

De asemenea, o altă modificare a Codului Fiscal are în vedere simplificarea sistemului de contribuții prin reducerea acestora de la 6 la 2, respectiv doar pentru pensie și sănătate. Persoanele fizice care desfășoară activități independente vor plăti CASS (contribuția pentru sănătate) la nivelul salariului minim pe țară și CAS (contribuția pentru pensie) la un nivel ales de către persoana în cauză, dar nu mai mic ca salariul minim pe țară. În prezent, aceste contribuții să plătesc la nivelul venitului realizat.

 

Restul obiectivelor pentru care se colectau contribuții de la salariați se vor suporta de la bugetul de stat. “Angajatorii nu vor mai plăti contribuții de 2,25% pentru creanțele salariale. În schimb vor plăti o taxă pentru constituirea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale de 2%”, a declarat ministrul Economiei, Gheorghe Șimon.

 

Noul Cod Fiscal vizează și deducerea a 40% din veniturile persoanelor care desfășoară activități independente – această cotă va reprezenta cheltuielile forfetare pentru desfășurarea activităților independente și nu va fi supusă impozitării, iar persoanele din această categorie vor plăti un impozit redus, doar pe diferența de 60%.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here