ECONOMIE – Gheorghe Șimon: „Acum nu se justifică realizarea unui combinat pentru prelucrarea minereului de cupru”

0
196
Gheorghe Șimon, ministrul Economiei

CALCULE. Realizarea unui combinat pentru prelucrarea minereului de cupru ar fi justificată dacă acesta ar avea să prelucreze cel puțin 120.000 de tone, însă Cuprumin poate livra doar 35.000 de tone de minereu, a explicat ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, la lucrările Comisiei economice, industrii și servicii din Senat.

 

Ministrul Șimon a precizat că nu s-a renunțat la ideea privatizării Cuprumin, societate aflată în portofoliul Ministerului Economiei, iar avizul de mediu necesar funcționării acesteia va fi prelungit, însă principala problemă o constituie inexistența mineritului, ceea ce determină statul să vândă, practic, o resursă: „Cuprumin vinde o resursă, exploatează un minereu, îl transformă în concentrat prin mori și îl exportă. Avem intenția de a construi un combinat pentru a obține cupru electrolitic, însă acesta este rentabil de la o capacitate de minim 110.000 de tone, iar Cuprumin poate livra doar 35.000 de tone. Ne-ar mai trebui încă două Cuprumin ca să putem justifica un combinat”.

 

În acest moment se așteaptă, prin noua Lege a Mineritului, legiferarea redeschiderii minelor, ministrul aducând în acest sens în discuție situația de la Remin Baia Mare.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here