DRUMURI LA SARAMURĂ – Marinescu, Ardelean și restul drumarilor din Maramureș, pregătiți să împrăștie… peste 13.000 de tone de sare!

0
674

DESZĂPEZIRE. 13.300 de tone de sare! Atât este stocul județean pentru deszăpezirea drumurilor din Maramureș, o cantitate impresionantă și extrem de alarmantă pentru mediu. Într-adevăr, sarea împrăștiată pe drumuri ajută la curățarea acestora și reduce numărul de accidente, însă ecosistemele acvatice sunt masiv afectate de acest mineral.

 

În mod normal, mixtura arhaică folosită la deszăpeziri este în procent de 70% nisip și 30% sare, mai nou, însă, se folosește sare în exces, pe considerent că astfel zăpada se topește cu mai puțin efort și, oricum, plătesc instituțiile statului – respectiv Drumuri Naționale, Consiliul Județean și cele 76 de primării din județ.

 

MonitoriSARE

 

Cea mai mare cantitate de sare dintre drumarii care acționează în această iarnă în Maramureș o deține Ardelean Company Nord Vest, un sereleu exportat în Baia Mare din Vama (jud. Satu Mare) și controlat de George Traian Ardelean. Acesta este contractantul (în perioda 2016-2020) pentru deszăpezire pe drumurile naționale (contract în valoare totală de 21.294.643 de lei + TVA) și a anunțat oficial un stoc de… 3.000 de tone de sare pentru intervenție.

 

Drumurile județene sunt deszăpezite de Drumuri și Poduri SA, firma din patrimoniul Consiliului Județean Maramureș, condusă de Emil Marinescu (foto stânga), fostul peremist, penelist și acum pesedist, căruia președintele CJ, Gabriel Valer Zetea i-a promis încă dinaintea alegerilor din 2016 funcția de director general la Drumuri și Poduri, ceea ce s-a întâmplat în urma unui (probabil) concurs secret pe care l-a susținut el cu el, după mazilirea violentă a fostului milițian Gheorghe Popan.

 

Marinescu a cerut pentru deszăpezirea a 625 de kilometri de drumuri județene bani suficienți ca să cumpere “6.250 mc de nisip și 10.000 tone sare”, plus “stocurile de carburanți și lubrefianți pentru funcționarea utilajelor de intervenție”. Adică 16 tone de sare pe fiecare kilometru, pe toată perioada iernii! Deocamdată, Marinescu a anunțat că Drumuri și Poduri are un stoc de 1.000 de tone de sare.

 

La aceste impresionante cantități de sare pe care drumarii care au în sarcină deszăpezirea drumurilor naționale și județene din Maramureș, adăugați că la nivelul celor 76 de primării această acțiune pe drumurile publice (care nu sunt nici naționale, nici județene) se face fie în regim propriu sau în baza contractelor încheiate cu diverse firme. Centralizarea stocurilor de sare ale firmelor cu care au contracte de deszăpezire primăriile din Maramureș indică o cantitate de alte 9.000 de tone de sare.

 

Contabilizăm și ajungem la o cantitate totală de 13.300 de tone de sare pregătită să fie aruncată pe asfaltul din județ. În primăvară, avem rezultatul Operațiunii „Saramura drumurilor”. Doar am anunțat asta…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here