DREPT LA REPLICĂ DNA – DILEMĂ REZOLVATĂ – Cine face curățenie în interiorul DNA Baia Mare

0
470

REACȚIE. Direcția Națională Anticorupție, prin Biroul de Informare și Relații Publice, a trimis 2mnews un drept la replică. Deși sunt contestate informații neprezentate de 2mnews, ci de o altă publicație (Jurnalul Național) și este amenințător am decis să îl publicăm integral dintr-un alt motiv: pentru că demonstrează că DNA, o instituție extrem de importantă în lupta împotriva corupției, încă suferă acut de lipsă de personal – altfel gafa ar trebui să aibă o altă explicație.

 

Astfel, DNA susține că 2mnews a consemnat că „acordul cadru (n.red., pentru efectuarea serviciului de curățenie) acoperă o perioadă de 2 ani” (fals, am scris că acoperă o perioadă de 4 ani, așa cum este real), precum și alte aspecte care nu figurează niciunul în articolul 2mnews, doar, probabil, în articolul cotidianului național pentru care a și fost redactat dreptul la replică.

 

Menționăm că, sesizând eroarea DNA de a corecta ceea ce n-am scris, am informat instituția și le-am cerut să comunice dacă își mențin solicitarea de publicare. Neprimind niciun răspuns, vă prezentăm dreptul la replică și articolul (are 10 rânduri, fiind de două ori mai scurt decât dreptul la replică).

 

 

“Către, 2M NEWS

În atenţia redactorului șef

 

Cu referire la articolul ”DILEMĂ REZOLVATĂ – Cine face curățenie în interiorul DNA Baia Mare”, publicat de 2M NEWS la data de 2 august 2017, Biroul de Informare şi Relaţii Publice face următoarele precizări:

 

În data de 31 iulie 2017, Biroul de Informare şi Relaţii Publice a transmis un drept la replică cotidianului Jurnalul Naţional care a fost publicat în data de 3 august 2017. În situaţia în care nu aţi luat cunoştinţă de acest drept la replică, vă rog să regăsiţi dreptul la replică menţionat:

 

Cifrele publicate în articol nu reprezintă, așa cum se acreditează, bani care vor fi cheltuiți de Direcţia Naţională Anticorupţie, ci reprezintă doar valori estimative, deoarece este vorba de un acord cadru. Acordul cadru acoperă o perioadă de 4 ani și nu de 2 ani, cum se precizează în articol. În contextul acestui acord cadru urmează a fi încheiate contracte, având ca obiect achiziţionarea serviciilor de curăţenie pentru toate cele 15 locații în care se află cele 15 structuri teritoriale ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

 

Și în acest caz, ca în toate situațiile ce se referă la acorduri cadru, valorile trecute în SEAP sunt pentru suprafețe maxime estimate, urmând a se încheia anual contracte subsecvente în funcţie de necesităţile curente şi pentru suprafeţele efectiv utilizate, aferente spaţiilor serviciilor teritoriale la momentul încheierii acestora.   Preţurile unitare aferente serviciilor de curățenie variază între 1,5 şi 4,75 lei/mp în funcţie de mărimea suprafeţei, ele rămânând aceleaşi pe toata durata acordului cadru. Aceste preţuri au fost rezultatul unei proceduri de licitaţie deschisă cu criteriul de atribuire “preţul cel mai scăzut”, procedura la care s-au depus 11 oferte.

 

Modalitatea de prezentare a subiectului, prin se amestecă cifre preluate din SEAP cu o serie de calcule speculative, încearcă să  inducă, în mod nereal, ideea că Direcţia Naţională Anticorupţie ar plăti sume nejustificate pentru serviciile de curățenie. În realitate, este vorba de valori ce vor fi stabilite ulterior, pe baza contractelor anuale, pornind de la prețurile unitare stabilite prin licitație pe baza criteriului prețul cel mai scăzut.

 

În virtutea corectei informări a cititorilor dumneavoastră, vă rugăm să transmiteți acest drept la replică, în termenul și în condițiile prevăzute de normele în vigoare. În cazul în care nu veți publica dreptul la replică ne rezervăm dreptul de a vă acționa pe cale civilă în instanță, conform art. 252 și următoarele din Codul Civil.

 

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Direcția Națională Anticorupție

 

Iată și articolul complet, așa cum a fost el publicat de 2mnews:

 

„CONTRACT. Serviciul din Baia Mare al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), condus de procurorul șef Ioan Ulici, a adjudecat, prin unitatea centrală, licitația privind executarea serviciilor de curățenie în sediul situat pe strada 1 Mai, la numărul 8A (același care găzduiește și sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș).

 

Firma desemnată câștigătoare este House Keeping Clean Serv din Baia Mare. Contractul este valabil pentru o perioadă de patru ani (48 de luni) și este în cuantum de 158.000 de lei + TVA, sumă în care este inclus și serviciul de curățenie la sediul din Brașov. Practic, firma de curățenie va încasa de la DNA, aproape 3.300 de lei pe lună pentru serviciile efectuate la sediile din Baia Mare și Brașov.

 

La nivel național, DNA va achita în patru ani, suma totală de 1,53 milioane de lei, adică 31.875 de lei pe lună, pentru serviciile de curățenie din sediile teritoriale.”

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here