DISTINCȚIE – Scriitorul băimărean Nicolae Breban, Premiul Național pentru Proză, Opera Omnia

0
547
Nicolae Breban, laureat al Premiului Național pentru Proză „Ion Creangă” - Opera Omnia 2018 (foto: vestea.net)

PROZĂ. Prozatorul şi eseistul băimărean Nicolae Breban a câştigat a doua ediţie a Premiului Naţional pentru Proză “Ion Creangă”, Opera Omnia, distincție acordată “pentru întreaga operă în genul prozei de ficţiune a unui autor român care s-a impus conştiinţei publice româneşti sau pe plan internaţional cu lucrări de certă valoare şi ţinută artistică, unanim apreciate de critica literară şi de marele public” (motiv pentru care premiul este denumit “Opera Omnia”). În 2017, Premiul Opera Omnia a fost obținut de Dumitru Radu Popescu.

 

Pentru Opera Omnia 2018 (care pe lângă distincție mai cuprinde și suma de 5.000 de euro) au fost nominalizați Nicolae Breban, Gabriela Adameşteanu, Radu Cosaşu, Dan Stanca, Dumitru Ţepeneag, Eugen Uricaru şi Varujan Vosganian, câștigătorul fiind decis de un juriu compus din Nicolae Manolescu (preşedintele Uniunii Scriitorilor din România şi preşedinte al juriului), Daniel Cristea Enache, Ioan Holban, Gabriel Coşoveanu, George Neagoe, Vasile Spiridon şi Cristian Livescu.

 

Nicolae Breban s-a născut la 1 februarie 1934, în municipiul reședință al Maramiureșului, Baia Mare, şi a debutat la 27 ani cu proză scurtă. A publicat primul roman („Francisca”) în anul 1965 și a obținut consacrarea cu romanul “Animale bolnave” (1968). A publicat romane, eseuri, publicistică, versuri, teatru. Este membru al Academiei Române (din 2009) și vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România (din 2001).

 

A fost laureat cu premiile Academiei Române (1965), Uniunii Scriitorilor din România (1968, 1977, 1995), Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1994) etc. În 2013, prin sentința Curții de Apel Bucureşti, scriitorul Nicolae Breban a fost declarat colaborator al Securităţii. În 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis irevocabil că scriitorul Nicolae Breban nu a fost colaborator al Securităţii. Din decembrie 2017, Breban este cetățean de onoare al Maramureșului.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here