DISCUTABIL – Sloganul „Zilelor Maramureşului 2017”, „Haida, hai la Maramu’!”, ar putea fi modificat, fiind considerat „un îndemn exclusivist, ironic, desuet”

0
603
Nicolae Pițiș (foto: Isabella Mereș)

SLOGAN. În acest an, „Zilele Maramureşului”, manifestare aflată la a treia ediţie, vizează, în principal, promovarea judeţului ca destinaţie turistică. Evenimentul a obţinut deja acordul de parteneriat cu Ministerul Turismului, cu patronatele din turism şi se încearcă atragerea ca partener şi a Ministerului Afacerilor Externe, în contextul în care ambasadele şi/sau consulatele să îşi trimită reprezentanţi în număr cât mai mare, a precizat Doru Dăncuş, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş.

 

Tot în cadrul manifestării, se vor decerna şi titluri onorifice de „Ambasador al turismului maramureşean” unor personalităţi din cultură, sport şi educaţie care s-a remarcat de-a lungul timpului şi prin promovarea judeţului Maramureş.

 

În fine, pentru ediţia din acest an a fost anunţat ca slogan, de către responsabilul (organizatorul) principal al evenimentului, vicepreşedintele Dăncuş, „Haida, hai la Maramu’!”, însă formularea a fost contestată de consilierii Gheorghe Bârlea şi Bondi Gyongyike, care l-au considerat „un îndemn exclusivist”, „ironic”, „desuet”, iar plenul a conchis că se va decide sloganul final doar în urma unei consultări aprofundate, cel propus „fiind şi greu de tradus în limba engleză” – din ciclul „Ducks come from the trucks”.

 

„Haida, hai la Maramu’!” este ţâpuritura de deschidere a unui cântec tradiţional maramureşean, devenit notoriu după ce a fost inclus pe coloana sonoră a filmului „Pintea” (remember: ceata lui Pintea pe Creasta Cocoşului, Florin Piersic zice „Am fost ş-om fi”, iar haiducii sar în abis pentru a scăpa de urmăritori – scena e ilustrată muzical de rapsodul lăpuşean Nicolae Piţiş, inclus ulterior de UNESCO în patrimoniul universal ca Tezaur Uman Viu).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here