DEZVĂLUIRI – Cine va încasa 37 de milioane de euro pentru reabilitarea a 72 de kilometri din Drumul Nordului

0
3135

INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ. Implenia Baugesellschaft m.b.H, subsidiara din România a unei firme austriaco-germane, parte a concernului elvețiano-german Implenia (manageriat de Christof Gämperle), a fost desemnată proiectanta și executanta a peste 72 de kilometri din Drumul Nordului (foto dreapta), urmând să încaseze în doi ani și o lună aproape 37 de milioane de euro pentru aceasta (respectiv, 171.559.108 lei).

 

Despre lucrare

 

Prima etapă a proiectului de reabilitare a Drumului Nordului în Maramureș este evaluat la 50 de milioane de euro, adică peste 233 de milioane de lei (233.320.508,44 lei, sumă care conține TVA), din care 221 de milioane de lei este finanțare nerambursabilă, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

 

Firma Implenia Baugesellschaft m.b.H va realiza proiectarea și execuția pe ambele loturi licitate, lucrarea totalizând reabilitarea a 72,7 kilometri de drum. Astfel, lotul 1 (40,659 km) este în valoare de aproape 100 de milioane de lei și urmează traseul limită judeţ Sălaj – Ariniş – Rodina – Gârdani – limită judeţ Satu Mare – DJ 108A (intersecția cu DJ193 – limită judeţ Sălaj), DJ193 (intersecția DJ108A – limită judeţ Satu Mare) – DJ108A (intersecția cu DJ193 – intersecția cu DJ108D), Ardusat – Colţirea – Hideaga (DN1C).

 

Lotul 2, în valoare de 72,1 milioane de lei, este în lungime de 32,099 km și urmează traseul Şomcuta Mare – Coaş – intersecția cu DJ 182B – Copalnic Mănăștur – intersecția cu DN 18B – Şurdeşti.

 

Lucrările trebuie finalizate în 780 de zile (aproximativ doi ani și o lună). Pe lângă reabilitarea tronsoanelor de drum, se vor realiza trotuare (care însumează aproape 11.000 de mp), 49 staţii de autobuz, parapete de protecţie și vor fi montate benzi rezonatoare.

 

Trecutul în Maramureș

 

Deși informația nu a fost făcută publică, Implenia Baugesellschaft m.b.H nu este la primul contract cu Consiliul Județean (CJ) Maramureș (foto de la semnarea contractului), firma austriacă fiind liderul asocierii de firme care a executat proiectarea și construirea unor segmente din mega-proiectul ratat de CJ Maramureș, Sistem de Management Intergrat al Deșeurilor.

 

Practic, în cadrul acestui proiect, în perioada 2014-2015, Implenia a lucrat la realizarea celor cinci puncte de colectare a deșeurilor voluminoase (cele din Baia Mare, Seini, Borşa, Şomcuta Mare, Vişeu de Sus) încasând 1 milion de euro (respectiv, 4.457.352,23 lei + TVA). Au finalizat lucrarea într-un an, la timp.

 

De asemenea, în perioada 2015-2017, Implenia a fost liderul de asociere al firmelor care au făcut închiderea în situ a depozitelor de deşeuri neconforme din Vişeu de Sus, Tepliţa-Sighetu Marmaţiei şi Satu Nou de Jos-Baia Mare, precum și relocarea depozitelor de la Seini, Rohia-Târgu Lăpuş și Borşa, încasând 38,5 milioane de lei + TVA (adică 8,3 milioane de euro) – sigur, împreună cu asociații săi (IMI SA și Institutul de Studii şi Proiectări Energetice).

 

Despre Implenia Baugesellschaft

 

Implenia Baugesellschaft m.b.H are sediul central în Viena (Austria) și s-a format prin fuziunea holdingurilor Zschokke și Batigroup (acesta, la rândul său, a luat naștere în iulie 1997 din fuziunea a trei grupuri de construcții: Preiwerk Holding AG, Schweizerische Strassenbau-und Tiefbau-Unternehmung AG și Schmalz Holding AG).

 

În martie 2015, o altă mare firmă de construcții germană, Bilfinger Baugesellschaft m.b.H. (care activează în Germania, Austria, România și Suedia) a devenit parte a grupului, triplând cota de piață a Implenia în domeniul infrastructurii europene.

 

Subsidiara din România mai deține o cotă de 98,99% din altă firmă a grupului, sereleul Implenia Construcții SRL (procentul minoritar în această firmă este deținut de Implenia Construction Gmbh din Germania).

 

Implenia Baugesellschaft m.b.H a raportat în 2017 o cifră de afaceri de 72 de milioane de lei, un profit de 9 milioane de lei și o medie anuală de 81 de angajați. În aprilie 2018, firma a preluat lucrarea de finalizare a pasajului de pe centura de ocolire din Arad, lucrare pe care trebuie să o finalizeze până în aprilie 2019 și pentru care vor încasa 25,6 milioane de lei de la CNAIR.

 

Reprezentantul firmei austriece în România este Sorin Seteanu (care a ocupat în trecut funcții de conducere în Hidroconstrucția, Alpine BAU, FCC Construccion și firme din cadrul Grupului Implenia).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here