DEZBATERE – UDMR cere ca „în comunitățile maghiare dispersate, cum ar fi Maramureș”, interesele etnicilor în probleme de patrimoniu să nu fie diminuate

0
368
Grupul UDMR din CL Baia Mare

COD ADMINISTRATIV. Astăzi, 15 martie, la împlinirea a 170 de ani de la Revoluţia Maghiară din 1848, comunitatea politică maghiară din România îl comemorează şi pe contele Szechenyi Istvan, una dintre cele mai importante personalităţi ale politicii maghiare. Evenimentul central al organizației politice UDMR se va desfăşura în acest an la Satu Mare, acolo unde va avea loc şi ceremonia de dezvelire a statuii lui Szechenyi în prezența ambasadorului Ungariei la București, Zakonyi Botond.

 

În contextul evenimentului de astăzi, în Comisia de administraţie publică din Senat, liderul grupului UDMR din Senatul României, Cseke Attila, a prezentat propunerile politicienilor de etnie maghiară de modificare a Codului Administrativ, solicitând eliminarea articolelor care, consideră UDMR, defavorizează comunităţile maghiare dispersate din Transilvania, dând exemplul Maramureșului și Aradului.

 

„Puterea şi reprezentarea intereselor comunităţii maghiare vor fi diminuate prin includerea în noul Cod Administrativ a chestiunilor legate de patrimoniul imobiliar al administraţiilor locale. Normele actuale ar fi modificate astfel încât ar fi extrem de dezavantajoase pentru comunităţile maghiare dispersate şi pentru administraţiile în care comunitatea maghiară are mai puţini consilieri. Potrivit noului proiect de lege, în locul majorităţii calificate de două treimi de până acum, ar fi suficient jumătate plus unu din voturi pentru adoptarea deciziilor privind patrimoniul în consiliile locale şi judeţene. În acest caz, judeţe precum Arad sau Maramureş pot, de exemplu, decide să închirieze proprietăţi, sau să încheie contracte de concesionare, şi fără votul reprezentanţilor comunităţii maghiare în consilii. Prin urmare, UDMR solicită ca în consiliile locale şi judeţene să se decidă asupra problemelor de patrimoniu cu votul unei majorităţi de două treimi. (…) Nu ne putem permite ca membrii comunităţii maghiare să nu îşi facă auzită vocea în astfel de situaţii”, a precizat Cseke Attila.

 

Comisia de specialitate a Senatului a amânat până la jumătatea lunii aprilie forma finală a noului Cod Administrativ, din cauza numărului mare de amendamente.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here