STRATEGIE – Cu cât se plătește deszăpezirea în Cavnic, polul căderilor de zăpadă din Maramureș

0
870

DESZĂPEZIRE. Pentru județul Maramureș, orașul Cavnic este un barometru al deszăpezirilor, căderile de zăpadă din zonă fiind însemnate. Acolo ai senzația că e primul loc în care se deșeartă omătul, iar dacă mai rămâne ceva se distribuie și-n celelalte zone – poate doar Borșa să rivalizeze cu cantitățile de zăpadă înregistrate în Cavnic. În ianuarie 2015, de pildă, a nins fără oprire timp de trei zile, autoritățile fiind nevoite să întrerupă cursurile la școli și grădinițe. Utilajele nu făceau față ritmului în care ningea…

 

În acest an, pentru deszăpezirea celor peste 40 de kilometri de drum (restul infrastructurii rutiere care tranzitează orașul fiind drum județean intră în atribuția Consiliului Județean Maramureș, respectiv a societății din subordine Drumuri și Poduri SA), autoritatea publică locală a licitat contractul de deszăpezire pentru iarna 2017-2018 și chiar are un câștigător. Firma care și-a asumat execuția deszăpezirii este din Șișești (Piatra Roșie) și va încasa cel mult 139.000 de lei + TVA.

 

Față de alți ani, autoritățile au crescut pretențiile în privința dotărilor cu utilaje ale firmelor care s-au înscris la licitație. “Vor fi șapte utilaje, respectiv o freză, patru pluguri de zăpadă, un încărcător și un transportator. Noi am apreciat că acesta este numărul cel mai redus de utilaje care pot face față deszăpezirii în condițiile unei ierni dificile. Oricum, o altă particularitate este că nu plătim ore de staționare – nu ne permitem să achităm costurile contractantului dacă acesta nu prestează lucrarea, adică dacă nu ninge. Totuși, conform tarifelor orare de muncă efectivă stabilite de specialiștii din primărie, suma maximă pe care o poate încasa operatorul pentru întreaga iarnă este de cel mult 139.000 de lei, la care se adaugă TVA. Fiind o firmă locală, din apropierea orașului Cavnic, a acceptat condițiile pe care noi le-am impus și acum nu ne mai rămâne decât să sperăm că nu vom avea blocaje pe strrăzile orașului, cauzate de căderile de zăpadă”, a declarat, pentru 2mnews, primarul orașului Cavnic, Vladimir Petruț.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here