DEMONSTRAȚIE – Evaziune fiscală de 1,7 milioane de euro înfăptuită la operatorul de apă-canal, firma monopolistă Vital SA

2
1417

EVAZIUNE FISCALĂ. Încercăm să facem în așa fel încât să nu fie greu (de înțeles, de suportat etc.)… Episodul 2 al serialului de mare succes „Ce e Vital să știi”, al casei de producție Grupul de Investigații 2mnews începe aici și acum cu demonstrația unei evaziuni fiscale de 1,7 milioane de euro înfăptuită anul trecut de cea mai prosperă firmă a municipalității Baia Mare.

 

Pentru că nu vrem să devenim politicieni, implicit ne ferim de lucruri interpretabile (știți trucurile: “se pare că”, „poate că”, „este de notorietate că”, „probabil” și variațiuni pe aceste teme), facem sublinierile în debutul scrierii. Subiect: operatorul regional de apă-canal, firma monopolistă Vital SA Baia Mare, a făcut o evaziune fiscală de 1,7 milioane de euro în anul 2017 – atât demonstrăm deocamdată. Firma Vital este condusă de următoarele și următorii: Alexandrina Bancoș (director general), Mircea Ioan Mecea (director general adjunct), Loredana Ștef (director economic), Adrian Biru (director de producție).

 

 

Iar când consemnăm “evaziune fiscală”, domnilor șefi de la Direcția Finanțelor Publice, Camera de Conturi, DNA, Parchete, DIICOT, Inspectoratul de Poliție al Județului, nu facem o figură de stil, că asta nu-i literatură, ci jurnalism. Adică, e chiar ceea ce pare: respectiv, în acest caz, evaziunea fiscală reprezintă sustragerea firmei Vital SA de la plata impozitelor și taxelor și s-a manifestat prin denaturarea voluntară a informațiilor raportate la autoritățile fiscale, precum declararea unor venituri și profituri mai mici decât în realitate. Știm, cam lung prologul, dar poate ne iertați în această viață… Lectură plăcută!

 

Cum furi 1,7 milioane de euro într-un an

 

Indicatorul economic care surprinde cel mai bine măsura activității unei companii este cifra de afaceri. Acest rezultat final al activității companiei indică suma tuturor bunurilor și serviciilor realizare sau prestate. În 2017, Vital SA Baia Mare (firmă deținută în procent de 87,768% de Municipiul Baia Mare) a raportat o cifră de afaceri de 67.231.906 lei. Atât s-a raportat instituțiilor statului, pe suma asta s-au plătit impozite, taxe etc.

 

Ce nu-i bine? Păi nu-i bine că, de fapt, Vital SA a avut o cifră de afaceri mai mare cu 1,7 milioane de euro (deocamdată atât vrem să demonstrăm). Implicit aceasta e suma care a fost scoasă în afara jocului impozitării. Mai simplu spus, suma care constituie evaziune fiscală.

 

De unde adună Vital SA banii? În principal din facturile emise către populație, firme și instituții publice (pentru furnizarea serviciului de apă-canal). În secundar, din servicii conexe (vidanjare, desfundare de canale, transport apă, avize tehnice etc.).

 

În cele ce urmează vom calcula câți bani a obținut Vital exclusiv din plata facturilor emise, neluând în calcul banii obținuți din servicii conexe. Mai mult, pentru a diminua dimensiunea evaziunii fiscale vom face calculul ca și cum cantitatea de apă și taxa de canalizare a fost facturată exclusiv persoanelor fizice (cetățenilor) – persoanele juridice și instituțiile plătesc și o taxă pluvială, suma fiind una semnificativă, iar dimensiunea evaziunii ar crește.

 

Mențiune (redundantă, deja): toate datele, sumele, informațiile prezentate în acest serial de investigație au la bază documente interne sau oficiale și depoziții, documentate de Grup pe parcursul a patru luni. Nu e însierată nicio presupunere, doar fapte. Cantitățile și prețurile sunt extrase din documente oficiale ale firmei Vital SA.

 

Demonstrația

 

În 2017, Vital SA a vândut (facturat) 10.924.000 de metri cubi de apă. În tot anul 2017, metrul cub de apă și serviciul de canalizare (care cuantifică între 98% pentru populație și 100% pentru firme din apa furnizată) a fost vândut de Vital cu același tarif: 7,07 lei (adică adică 3,48 lei + 9%TVA pentru apă, ceea ce formează un total de 3,79 lei/metru cub, + taxa de canalizare 2,76 lei  + 19%TVA, ceea ce formează un total de 3,28 lei/metru cub).

 

Să calculăm: pentru furnizarea cantității de apă potabilă, Vital a facturat 41.401.960 de lei. Pentru serviciul de canalizare (s-a facturat o cantitate totală de apă uzată de 10.194.000 mc), Vital a facturat 33.436.320 lei. Total: 74.838.280 lei.

 

Rețineți: calculăm doar banii facturați pentru serviciul de apă-canal, conform raportărilor oficiale ale firmei. Fără niciun serviciu conex, fără taxele suplimentare plătite de firmele și instituțiile abonate, fără interpretarea pierderilor pe rețea: doar cantitățile de apă, taxele de canal și prețurile raportate oficial de Vital. Știm, n-au fost vândute aceste servicii doar cetățenilor, doar Vital are printre abonați 4.812 firme și 873 instituții publice, care mai plătesc acea taxă pluvială, dar (ne repetăm), am îndulcit dimensiunea evaziunii fiscale cât am putut. Milostivenia…

 

Rezultatul este că… între cifra de afaceri raportată instituției fiscale a statului și cifra facturată efectiv este o diferență de 7.606.374 lei. La cursul mediu al monedei europene în anul 2017 (4,5 lei), suma este echivalentă cu aproape 1,7 milioane de euro (1.690.305,33 euro).

 

O obișnuință niciodată sancționată

 

Credeți că-i un accident, o greșeală, o eroare umană, o scăpare? Nu-i. E o tradiție. Întrebați-i pe cei de la Camera de Conturi de câte ori i-au prins. Până primiți un răspuns, astâmpărați-vă curiozitatea și suspiciunea că n-ar fi așa cu un exemplu. În 2012, abaterile financiare constatate la Vital SA Baia Mare au fost de 572.000 de lei (cu atât au vrut să-i prindă cei de la Camera de Conturi, milostivi și ei…).

 

În ce au constat aceste abateri? “Nerealitatea datelor raportate în situaţiile financiare încheiate la la finalul anului. Astfel, s-a constatat nereflectarea în bilanţul contabil a cuantumului real al clienţilor de încasat cu 137.000 lei (…)”. A fost la fel, evaziunea se perpetuează an de an, nesancționată corespunzător, mustrată doar, ca un preșcolar certat de educatoare cu degetul…

 

Grupul de Investigații 2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Domnilor redactori
    Eu locuiesc in Suedia intrun orasel ca Baia Mare langa Karlskrona si daca in presa locala aparea asa ceva era mare problema de mare gravitate.Si la noi vine apa tot din cadere si e ff ieftina la familii si scoli si mai scumpa la firme si institutii.
    Dar nu inteleg si cred ca nimeni nu intelege cum se calculeaza pierderile de apa ,care e ecuatia de calcul si care sunt variabilele si cum se cuantifica acestea la volume de miliarde de litri.Eu cred ca exista asa ceva fiindca aveti rezultate cu 2 zecimale pentru aceste pierderi imense.Iar daca e burtologie cu procente e deosebit de grav.
    Eu nu inteleg de ce azi nu ati pus in calcul firmele ,institutiile si scoli,licee,spital,care sunt marii consumatori .
    La cat de grav e titlul …ar trebui stiut mai multe.
    Cu respect va urmaresc. inginer V.Grunevald Bjorn

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here