DEMERS – În Maramureș s-au împușcat în acest an peste 2.300 de mistreți, dar pagubele rămân mari și se cere simplificarea legii privind despăgubirile

0
345

PAGUBE MISTREȚI. Numeroși maramureșeni afectați de pagubele produse de către mistreți au cerut autorităților locale modificarea legii privind acordarea despăgubirilor. În plus, se cere modificarea legii vânătorii, o estimare reală a populației de mistreți, majorarea cotei de vânătoare, garduri electrice în jurul perimetrelor, scoaterea din fondurile de vânătoare a perimetrelor agricole.

 

Autoritățile publice (prefectul Vasile Moldovan, primarii din Recea și Mireșu Mare – Pavel Octavian și Ioan Mătieș -, șefii DADR, APM, DSVSA, AJVPS, Garda Forestieră, Direcția Silvică Maramureș) s-au întâlnit pentru a găsi soluții concrete la o problemă nerezolvată de mai mulți ani care a dus la creșterea suprafețelor de terenuri agricole nelucrate/necultivate – în Baia Sprie, de exemplu, mistreții au distrus inclusiv terenuri viticole.

 

Conform oficialilor, modificările aduse la legea vânătorii au fost declarate neconstituționale de Curtea Constituțională, iar din cota stabilită până la jumătatea lunii mai 2019 pentru Maramureș au fost împușcați 2.328 de mistreți (adică 84% din cota aprobată de 2.760 mistreți).

 

În urma discuțiilor, s-a conchis că e necesară modificarea legislației privin acordarea despăgubirilor, prin simplificarea procedurii, fapt de care se va ocupa un colectiv tehnic constituit din reprezentanți ai autorităților administrației publice județene și locale, ai instituțiilor publice cu atribuții în acest sens și din reprezentanți ai proprietarilor fondurilor de vânătoare, ai fonduri cinegetice și ai asociațiilor/cetățenilor. Propunerile de modificare a legislației în domeniu va fi transmisă de Instituția Prefectului la ministerele cu atribuții în acest sens și parlamentarilor (pentru inițiativă legislativă).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here