DECIZIE – Se face studiul tehnic pentru consolidarea structurii de rezistență a bisericii din Buteasa, al cărei acoperiș s-a prăbușit

0
213
Foto: rostmaramures.ro

INTERVENȚIE. Instituțiile publice din Maramureș au decis să intervină în cazul bisericii de lemn din satul maramureșean Buteasa, monument istoric de categorie B, edificată în anul 1784, după ce luna trecută acoperișul acesteia s-a prăbușit.

 

Un fel de celulă de criză s-a constituit în Palatul Administrativ, în speță fiind implicate conducerile Prefecturii, Consiliului Județean, Primăriei Șomcuta Mare, Direcției pentru Cultură, Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, Parohiei Buteasa, arhitecți, proiectanți și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale.

 

Deși biserica a fost lăsată să moară în picioare, situația de risc fiind semnalată încă din urmă cu 10 ani, acum se încearcă reabilitarea. În primă fază e necesară consolidarea structurii de susținere a turnului bisericii, investiția fiind estimată de specialiști al aproximativ 60.000 de lei. Apoi, urmează restaurarea și conservarea bisericii, însă înainte de toate lucrările e necesară o expertiză și un studiu.

 

Faptul pozitiv e că față de precedentele discuții privind restaurarea monumentului istoric, acum s-a decis ca studiul tehnic să fie realizat în cel mult 30 de zile. De asemenea, s-au precizat cauzele pentru care nu s-a putut reabilita la timp monumentul, acesta fiind pe domeniu privat, iar proiectul de reabilitare nu a putut fi finanțat de nicio instituție a statului, nefiind eligibil din cauză că nu afla în domeniul public sau în proprietatea unei unității administrativ-teritoriale.

 

Din acest motiv, s-a stabilit că trebuie identificate parteneriate și soluții de finanțare pentru reabilitarea și salvarea bisericii.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here