DECIZIE – Biroul și documente importante ale fostului prim-secretar PCR al Regiunii Maramureş, Iosif Uglar, donate muzeului din… Satu Mare

0
1018
Iosif Uglar (în stânga lui Ceaușescu) - fototeca iiccr.ro

EXPOZIȚIE. În perioada ’74-’79, un cincinal (cum se spunea pe vremea aceea), fostul dulgher băimărean Iosif Uglar, ulterior economist, a avut rang de ministru în două guverne succesive (Manea Mănescu și Ilie Verdeț), fiind secretar al Comitetului Central al PCR și președinte al Comitetului pentru Problemele Consiliilor Populare (echivalentul consiliilor județene de astăzi). Cariera sa politică îl leagă strâns de structurile de conducere ale României comuniste, fiind actant în Comitetul Executiv al PCR (1971-1979), deputat în Marea Adunare Națională (1952-1989).

 

Născut în Ferneziu (cartier al Băii Mari) în 30 decembrie 1920, Uglar, un personaj extrem de apropiat de Nicolae Ceaușescu, a urcat pe scara ierarhică a PCR, ajungând până în vârful structurii de conducere administrativă a județului natal: prim-secretar al Comitetului regional de partid Maramureș, funcție pe care a ocupat-o până la detașarea în județul vecin, Satu Mare (se spune că la originea mutării a stat decizia de a se căsători cu o angajată de la centrala telefonică a Comitetului Regional, fapt reproșat de… Elena Ceaușescu).

 

Decedat în urmă cu 11 ani (la 11 august 2006, pe când avea 85 de ani), Uglar a rămas în istoria administrativă din nord-vestul României ca fiind unul dintre comuniștii „cu față umană”. Mai multe obiecte personale care i-au aparținut lui Iosif Uglar (printre care și biroul acestuia), precum și documente importante ale perioadei, au fost donate, în 16 februarie 2018, de fiica sa, Doris Uglar, Muzeului Județean Satu Mare, și prezentate într-o expoziție care a celebrat 50 de ani de la înființarea județului vecin Maramureșului.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here