DATE OFICIALE – Câți turiști vin, cât stau și ce fac în Maramureș: demontarea unor minciuni instituționale

0
1302

ADEVĂRUL. În urmă cu mai puțin de o lună, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea, raporta oficial, citând “date statistice furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS)” o creștere “vizibilă, de 20%”, în primul semestru al anului 2018 a numărului de turişti care au ales Maramureşul ca destinaţie de vacanţă. Și dăi cu periuța pe sacoul secretarului de stat din Ministerul Turismului, Bogdan Tomoiagă, „colaborare extraordinară”, și cu recitarea patriotică împământenită de pe vremea lui Ceaușescu “avem cel mai frumos judeţ al României”.

 

Tot în acel comunicat oficial e forțat de Zetea să intervină și Tomoiagă, subalternul său politic, care zice și el de bine și că în primele șase luni creșterea numărului de turiști este de 19%. N-o să ne-mpiedicăm de 1%, în fond nu asta-i important, că nu lucrăm la ANAF să luăm impozit procentual, ci ne axăm pe relevanța economică. Așadar, vă invit să vedem care mai e adevărul acum, pentru că introducem în malaxorul analitic cifre la fel de oficiale și la fel de ale INS-ului, doar că aferente primelor opt luni ale anului. Și facem și comparația cu perioada aferentă din 2017, pentru completa analiză a interesaților.

 

Creștere de 17,2%

 

Numeric, există creșterea numărului de turiști în primele opt luni ale anului 2018, comparativ cu aceeași perioadă din 2017. Vă spunem exact: 25.400 de turiști în plus pe 2018 (adică o medie de 3.175 de turiști pe lună mai mult în acest an decât în 2017).

 

Numeric, în ianuarie-august 2017 în Maramureș au fost înregistrați 147.300 de turiști, iar în ianuarie-august 2018, 172.700 de turiști. Creșterea e de 17,2%. Adică, în acest an, în fiecare lună au venit în Maramureș, în medie, 21.587 turiști. Cu ceva mai puțini decât numărul turiștilor care vin într-o lună la ștrandul din Tășnad – știți, Tășnad (jud. Satu Mare), orășel cu 8.600 de locuitori.

 

Dar e bine, bine că există creștere, exataz, suescitare administrativă. Să vedem însă și ce fel de turiști vin și, mai ales, ce fac ei în cel mai frumos județ din România. Vin români. Covârșitor. Deși se alocă anual finanțări de excursii într-o multitudine de destinații din străinătate, pe bani publici, ai “specialiștilor în turism” din administrația județeană, plus a aleșilor județeni, care, chipurile promovează magistral Maramureșul ca destinație turistică, în primele opt luni din 2018 au venit doar 27.700 de turiști străini, adică cu 2.900 mai mulți decât anul trecut.

 

Cel mai frumos județ pe locul… 13

 

Dacă am contabiliza ce sumă s-a evaporat din bugetul județului pe aceste excursii în străinătate, pe la diverse târguri și evenimente, și a fost musai-musai să mergem cu cățel și purcel să ducem pliante, horincă și meșteșuguri tradiționale, cel mai probabil am conchide că s-au investit multe mii de euro pe turist convins să vină în cel mai frumos județ din România. O investiție cerebrală, numită în economia de piață “falimentară”. Dar, știți dumneavoastră, banii azi îs, mâine nu-s, așa că zic să nu răsucim cuțitul în rana deschisă și să nu vorbim despre ei.

 

Să vorbim, însă, despre ce fac turiștii ăștia care vin să viziteze cel mai frumos județ din România, atât de magistral manageriat administrativ. Ei… nu prea fac nimic. Sunt în tranzit, cei mai mulți. Adică vin să plece repede. Cum știm asta? Păi prin numărul de înnoptări. Cei 172.700 de turiști care au venit în primele opt luni din 2018 în Maramureș au dormit la unitățile de cazare turistică din județ 312.200 de nopți. Adică, în medie, un turist vine în Maramureș și stă o noapte, două. Ăsta nu se numește turism, ci tranzit.

 

Poate străinii, am zis. Să vedem: cei 27.700 de turiști străini care au venit în primele opt luni în Maramureș au înnoptat 46.100 de nopți. Adică, tot o medie de una-două nopți pe turist. Mă rog, poate vizitează așa, pe repede înainte. Ce pare obligatoriu de consemnat pentru o percepție reală a creșterii pe care a avut-o Maramureșul în 2018 în materie de turism e locul pe care-l ocupă cel mai frumos județ din România în clasamentul national: 13. Pardon? 13? Cel mai frumos județ… Înaintea Maramureșului: București, Constanța, Brașov, Cluj, Mureș, Prahova, Bihor, Sibiu, Suceava, Timiș, Vâlcea, Iași. Punct.

 

Așa că, mai ușor cu exatzul pe scările Palatului Administrativ, că se varsă turismul pe scări! Faceți o strategie viabilă, faceți drumuri nu cârpeli și proiecte, creați evenimente care să suscite un real interes turistic, nu șușanale anacronice în care beți și mâncați pe banii județului și-i numărați ca turiști pe invitații la ciolhane gratuite cărora le decontați și aerul pe care-l respire în Maramureș. Munciți, performați, nu vă lăudați mincinos, domnule vremelnic președinte Zetea. Și mai ales, nu mai asociați denumirea acestui Colț de Rai cu numele  unor infractori dovediți de instanță, doar pentru că vă sunt șefi politici…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here