CORUPȚIE – Începe un nou proces al lui Ioan Baltă „Oniza”, trimis în judecată de DNA pentru tentativă la evaziune fiscală

0
1461

FRAUDĂ. Astăzi, 11 septembrie 2018, la Tribunalul Maramureș începe procesul în care omul de afaceri Ioan Baltă “Oniza” a fost trimis în judecată de DNA pentru tentativă la evaziune fiscală, prin metoda de fraudare de tip „carusel”.

 

Conform procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Biroul Teritorial Baia Mare, în perioada 2011-2012, Ioan Baltă, în calitate de administrator al firmei XS Sud Compani, beneficiind de ajutorul lui Mihai Mircea Șofineți și a lui Teodor Zapca (și ei inculpați în dosar), prin metoda de fraudare de tip „carusel”, a stabilit taxe sau contribuții în cadrul unui circuit economic în care au fost implicate mai multe firme-fantomă.

 

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea fără drept a 14.788.174,76 lei, cu titlu de rambursări sau restituiri de TVA – cererea de rambursare a TVA a fost respinsă de către Direcția Județeană a Finanțelor Publice Maramureș.

 

De-a lungul activității sale din economia privată, Baltă a fost anchetat de numeroase ori, încă din 2007 (pentru afaceri cu produse petroliere), iar în 2009 procurorii DIICOT i-au găsit pe şantierele autostrăzilor (unde subontracta lucrări) două utilaje furate din vestul Europei. În noiembrie 2010, Ioan Baltă a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale din Maramureş, pentru înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave, după ce ar fi încheiat contracte fictive cu mai mai multe firme privind utilaje industriale – în 2014, a fost condamnat de Tribunalul București la 6 ani de închisoare, dar la recursul finalizat în 2016 a fost achitat.

 

În 2013, Baltă a fost ridicat și apoi arestat pentru 29 de zile de anchetatori, fiind considerat liderul grupării de înşelăciuni şi evaziune fiscală de peste un milion de euro în care apăreau şi fraţii Cămătaru. Ioan Baltă, originar din Negrești-Oaș, deține o societate de reparații drumuri, și a fost audiat, ca martor, și în dosarul primarului băimărean Cătălin Cherecheș, făcând public faptul că acestuia “îi place popcornul”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here