CORNUL ABUNDENȚEI – Din bugetul județului, pentru SMID: o jumătate de milion de lei pentru stabilizarea unui drum comunal din Fărcașa

0
318

FINANCIAR. Consiliul Județean (CJ) Maramureș, știți dumneavoastră, instituția aia condusă acum de Gabriel Valer Zetea care în urmă cu 11 ani a început să mimeze că poate construi un sistem de management intergrat al deșeurilor (SMID) în județ, proiect pe care nu l-a terminat nici în ziua de azi, fazându-l și refazându-l. Proiectul a pornit cu o bugetare de 230 de milioane de lei, iar anul trecut a fost finanțat cu 87,5 milioane de lei, dar miraculoșii dezvoltatori n-au reușit să cheltuie decât 25 de milioane de lei, lucrările fiind oprite din cauza alunecărilor de teren (cărora încă nu le-au dat de capăt nici acum). Așa că din excedentul înregistrat de CJ în 2017, 62,3 milioane de lei au fost alocate SMID în februarie 2018.

 

Pe lângă acești bani, s-au mai alocat câteva “resturi”, din bugetul bogatului județ care se-ntrece în cheltuirea banilor publici pe șușanale și paranghelii, pe sărbători populiste (fals denumite “populare”). Penultima alocare, 150.000 de lei, un plus pentru alocarea inițială la studiul tehnic care ar trebui să ofere soluția pentru stabilizarea terenului din satul Sârbi (com. Fărcașa).

 

Acum, din bugetul județului s-au mai alocat 500.000 de lei (un alt mizilic), direct comunei Fărcașa, pentru realizarea lucrărilor de limitare a extinderii alunecărilor de teren care pun în pericol DC 92, rețeaua de alimentare cu apă și energie electrică (limitrofe SMID, proiect realizat, zice Zetea, în proporție de 80% și, în lipsa unei soluții tehnice de stabilizare a dealului pe care se edifică centrul SMID, rămas în acest stadiu din vara anului trecut).

 

Valoarea totală a proiectului SMID este de 229.148.934 lei + TVA  și prevede construcţia a trei staţii de transfer – în Moisei (31.000 tone/an), Târgu Lăpuş (10.000 tone/an) şi Sighetu Marmaţiei (25.000 tone/an) -, construcţia unui centru de management integrat al deşeurilor la Sârbi, construirea primei celule din cele patru a depozitului ecologic de deşeuri Sârbi (450.000 mc), închiderea şi reabilitarea depozitelor neconforme, construirea a șapte centre de colectare a deşeurilor voluminoase – în Baia Mare, Târgu Lăpuş, Seini, Şomcuta Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Borşa.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here