CONTRACT – Peste 12.700 de euro pe lună pentru întreținerea sistemului de iluminat public din Baia Mare

0
650

ILUMINAT. Pentru ultimele 10 luni ale anului 2018, firma Luxten Lighting Company din București (condusă de Maria Monica Bucur) va încasa 127.682 de euro (595.000 de lei) pentru întreținerea și menținerea în stare de funcționare a sistemului de iluminat public din munciipiul Baia Mare. Cuantumul reprezintă valoarea maximă pe care o poate încasa firma, plata serviciilor făcându-se în funcție de serviciile comandate – în acest sens, firma Luxten a semnat un acord-cadru cu municipalitatea, în 6 ianuarie 2017, care prevede prețuri unitare pe diferite servicii.

 

Contractul a fost semnat pe perioada 1 martie – 31 decembrie 2018, deci media sumei maxime pe care o poate plăti municipalitatea este de 12.768 de euro. Luxten este un operator de servicii de iluminat public care administrează sau a administrat sistemul de iluminat public în peste 20 de orașe din Romania.

 

Odiseea Luxten – Baia Mare

 

Compania Luxten Lighting Group este descendenta firmei Electrofar (care şi-a început activitatea în 1949, producând lămpi incandescente) şi aproape s-a cimentat în Baia Mare, fiind operatorul care gestionează sistemul de iluminat public din anul 2004 încoace.

 

În „era Cristian Anghel” a semnat un contract prin care a încasat în 8 ani 8 milioane de euro din bugetul Băii Mari. În 2012, în „era Cătălin Cherecheş”, firma a fost considerată public indezirabilă pe considerent că un raport de audit intern a descoperit că „lucrările executate au fost cu 57% mai scumpe decât oricare altele similare facturate în ţară”.

 

Supărarea lui Cherecheş a ţinut foarte puţin, în acelaşi an Luxten semnând câte un contract anual pentru următorii patru ani. Atunci, Luxten a câştigat o licitaţie la care doar două oferte au fost admise, iar perdanţii au contestat, inutil, câştigătorul (Luxten). Suma pe care municipalitatea o plătea atunci, în 2012, pentru întreţinerea şi funcţionarea sistemului de iluminat public din Baia Mare a fost de 1.440.000 lei (peste 320.000 de euro, la acea vreme), sumă la care se adăuga TVA-ul.

 

La începutul anului 2017, contractul cu Luxten s-a finalizat şi a urmat o nouă licitaţie. Ca-n caruselul vieţii, episodul din 2012 s-a repetat. Două oferte şi, pe muţeşte, în 6 februarie 2017, a fost declarat câştigător Luxten (cu amendamentul că acum contraofertantul Luxtenului a fost descalificat, în consecinţă a rămas o singură ofertă, ura şi la gară!).

 

Poate e bine să vă spunem şi suma pe care o plătește Primăria Baia Mare pentru întreţinerea şi menţinerea în stare de funcţionare a sistemului de iluminat public din municipiu în timpul celor doi ani de contract (2017-2018): 3.008.530,06 lei. De ce suma e mai mult decât dublă faţă de ultimii ani? Aaa, nu v-am spus? Pentru că în septembrie 2014 – august 2015 s-au executat lucrări de extindere a sistemului de iluminat public în Baia Mare. Cum cine le-a executat? Luxten (contractul de lucrări nr. 24282 din 28.08.2014).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here