CONDAMNAT – Dinculescu, fostul arhitect șef al Băii Mari, 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită

0
1900
Mircea Dinculescu

SENTINȚĂ. Astăzi, 17 aprilie 2019, magistrații Tribunalului Maramureș l-au condamnat, pentru luare de mită, la 3 ani de închisoare cu suspendare pe Mircea Dinculescu, fostul arhitect șef al municipiului Baia Mare. De asemenea, Dinculescu este obligat de decizia instanței să presteze 100 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, într-o instituţie publică din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, instituţia şi tipul de activitate urmând a fi stabilite de Serviciul de Probaţiune Cluj.

 

Executarea pedepsei lui Dinculescu a fost pe un termen de 4 ani, timp în care acesta se va supune măsurilor prevăzute de Codul penal, și timp de 3 ani nu va avea dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a exercita funcţia de arhitect în cadrul unei instituţii/autorităţi publice.

 

Cine e Dinculescu și ce a făcut

 

Clujeanul Mircea Dinculescu, „uns” arhitect şef al municipiului Baia Mare de primarul suspendat Cătălin Cherecheş, în vara anului 2014, după mazilierea „căzutului în dizgraţie” Edmund Futo. La nici doi ani de la numirea sa în funcţia de arhitect şef al municipiului Baia Mare, în iulie 2016, Dinculescu a fost arestat şi apoi trimis în judecată de DNA Maramureş pentru luare de mită în formă continuată, împreună Vaida Florinel Mihăiţă (cel care-l mituia), dezvoltator imobiliar şi patronul unui bar situat pe strada Şcolii din Baia Mare.

 

Conform rechizitoriului DNA, Dinculescu a primit 6.000 de euro de la Vaida, care era asociat cu părinții președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea, într-o afacere ce presupunea construirea unui bloc de locuinţe. Vaida l-ar fi mituit pe Dinculescu pentru că proiectul de construcţie nu a fost respectat şi proiectul de structură a fost modificat, iar pentru întabularea imobilului, avea nevoie de o autorizaţie de reconstrucţie şi de procesul verbal de recepţie a lucrărilor – conform legii, imobilul ar fi trebuit demolat.

 

L-au condamnat și pe Vaida

 

Prin aceeaşi sentinţă, instanţa l-a condamnat pe Florinel Mihăiță Vaida la pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare pentru săvărşirea infracţiunii de dare de mită. Pedeapsa lui Vaida este suspendată pe un termen de 2 ani, acesta urmând să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, într-o instituţie publică din Municipiul Baia Mare, respectiv Primăria Baia Mare, instituţia şi tipul de activitate urmând a fi stabilite de Serviciul de Probaţiune Maramureş.

 

Hotărârea Tribunalului Maramureş nu este definitivă, împotriva acesteia putând fi introdusă calea de atac a apelului în termen de 10 zile de la comunicare. Subliniere: în timpul derulării procesului, instanța a anulat interceptările convorbirilor telefonice efectuate în perioada 15 ianuarie 2016 – 9 martie 2016 şi a planşelor fotografice întocmite în 11 și 16 februarie 2016 și 10 martie 2016.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here