COD PORTOCALIU – Pericol de inundaţii pe sectoare de pe râurile Iza şi Lăpuş

0
120

AVERTIZARE. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis în această dimineaţă o avertizare Cod portocaliu de inundații, valabilă până luni, la ora 12, şi pentru râuri din județul Maramureș.

 

Avertizarea vizează râurile din bazinele hidrografice Iza și Lăpuș – bazin mijlociu și inferior -, unde se vor înregistra creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție și ale Cotelor de inundație și creșteri artificiale de niveluri cu posibile efecte de inundații locale pe unele sectoare de râu, din cauza influenței evoluției formațiunilor de gheată.

 

Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice Tur și Lăpuș. De asemenea, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce și pe afluenți de grad inferior. INHGA a emis și o avertizare Cod galben de inundații, valabilă până marți, la ora 16, pentru râuri din bazinele hidrografice Tisa, Vișeu, Iza, Lăpuș.

 

Prefectul Sebastian Lupuț a comunicat că a fost convocat încă de vineri Comitetul Județean pentru Situații de Urgență  şi că sunt monitorizate permanent cursurile râurilor din Maramureș și se păstrează permanent legătura cu toate primăriile. În cazul în care se va impune, se va interveni cu explozibil, pentru deblocarea cursurilor de apă, la Lăschia – Copalnic Mănăștur și pe Valea Vișeului.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here