CEREMONIAL – Petrea lui Iustinu Vădeanului este al 20-lea „Udătoriu” pe stil nou din Şurdeşti

0
389
„Udătoriu” (foto: matricea.ro)

TRADIŢII. Ancestral, obiceiul agrar „Udătoriu” de la Şurdeşti, interzis de autorităţile comuniste în anul 1972 şi reluat în 1997, îşi desfăşoartă mâine, în cea de-a doua zi de Paşti, cea de-a XX-a ediţie „pe stil nou”, sărbătorindu-l cu fast pe primul gospodar al satului care a ieşit la arat.

 

Luni, 17 aprilie 2017, în Şurdeşti, pitorescul sat maramureşean, ediţia aniversară îl va desemna ca Udătoriu pe Petrea lui Iustinu Vădeanului, cel pe care cei doi „crai” pânditori, desemnaţi de sfatul bătrânilor satului, l-au zărit ieşind primul la arat. După Sfânta Liturghie şi rugăciunile pentru rodnicie şoptite în biserica de lemn monument UNESCO, ce „zgârie cerul” cu înălţimea ei de 72 de metri încă din anul 1766, „sfetnicii” îl mituiesc pe diac cu pălincă să deschidă porţile bisericii şi să-l anunţe pe Udătoriu.

 

Apoi vor merge la casa Udătoriului să găsească o monedă ascunsă în trunchiul unui copac. Şi o vor găsi, ca-n fiecare an, şi-l vor pune pe cel harnic pe tileguţa trasă de boi şi îl vor duce, păzindu-l să nu fugă!, la râu, să-l ude (altfel, feciorii trebuie să plătească petrecerea şi asta nu s-a auzit în tot Şurdeştiul). După asta, cep la petrecere!

 

Obiceiul este agrar, făcând trimitere la renaştere, la reîntoarcerea naturii la rod, şi îşi trage numele de la faptul că sărbătoritul (cel mai harnic din acel an, care a ieşit primul la arat – condiţiile sunt: să fie căsătorit, să aibă copil şi să fie om de vază) este udat. Ultimii cinci Udători au fost:

 

* 2013 – Mihai Pode

* 2014 – Marin Doloman a lui Augustin a Coratorului

* 2015 – Ioan Ştefan Viman

* 2016 – Vasile Coroian

* 2017 – Petrea lui Iustinu Vădeanului.

 

În fiecare an, în Şurdeşti vin cu ocazia celebrării Udătoriului numeroşi turişti din ţară şi străinătate. După tradiţie, cei prezenţi sunt invitaţi la joc şi la o masă cu beşlşug şi ospitalitate tipic maramureşeană.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here