CENTENAR – Ignorat de diplomaţia din România, sigheteanul Teodor Oniga, fost consilier la Ministerul de Externe al Braziliei, a împlinit 100 de ani

0
633
Teodor Oniga, un diplomat uitat

ANIVERSARE. Maramureşeanul Teodor Oniga s-a născut la 2 februarie 1917, în Iapa (astăzi cartier din zona sud-vestică a municipiului Sighetu Marmaţiei). A împlinit 100 de ani, nebăgat în seamă în România, deşi a îndeplinit timp de 12 ani funcţia de consilier la Ministerul Afacerilor Externe al Braziliei.

 

Absolvent al Liceului „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației, al Școlii Politehnice din București și al Școlii Superioare de Aeronautică din Paris, inginerul maramureşean, fost profesor asistent la Politehnica Bucureşti, a plecat din ţară după cel de-al Doilea Război Mondial, în 1946, iniţial în Franţa, iar din 1951 în Brazilia unde trăieşte şi astăzi.

 

A fost profesor universitar în Rio de Janeiro şi Sao Paolo şi cercetător, fiind considerat astăzi iniţiatorul şcolii de cibernetică din Brazilia. Până în 1986 a fost cercetător la Institutul Național de Tehnologie al Braziliei unde a construit un tunel aerodinamic şi a înființat și condus timp de 15 ani Centrul de Studii de Mecanică Aplicată şi Centrul de Evaluare Tehnologică. În paralel cu activitatea didactică şi ştiinţifică, în perioada 1960-1972, Oniga a fost consilier la Ministerul Afacerilor Externe al Braziliei.

 

Ultima oară când cei care au condus sau conduc România şi-au adus aminte de el a fost în anul 2000, când a fost decorat cu Ordinul Național Pentru Merit de președintele Emil Constantinescu – cu doi ani înainte, Evantia Oniga, soţia sa, a lăsat prin testament toată averea ei statului român, pentru ajutorarea copiilor orfani. În 2002, Oniga a donat Muzeului Naţional de Artă al României numeroase obiecte de artă decorativă chinezească. În Brazilia, Teodor (Theodoro/Theodore) Oniga a fost decorat de patru ori de Ministerul Marinei.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here