CELEBRARE – 160 de ani de la naşterea lui Hollosy Simon, fondatorul Şcolii de pictură de la Baia Mare

0
606
Hollosy Simon (1857-1918)

ARTĂ. Astăzi, 2 februarie, se împlinesc 160 de ani de la naşterea lui Hollosy Simon, fondatorul Şcolii de pictură de la Baia Mare. Hollosy, considerat unul dintre cei mai importanți artişti adepți ai naturalismului și realismului în pictura secolului al XIX-lea, s-a născut în Sighetu Marmaţiei, în 1857, într-o familie de origine armeană venită din Moldova.

 

Școala de pictură de la Baia Mare (Hollosy în prim-plan)

Este considerat mai important și mai influent în activitatea didactică de profesor decât a fost ca artist plastic, influenţând benefic şi decisiv pictorii care au activat în tabăra de creație artistică „Școala de pictură de la Baia Mare”, pe care fondat-o în anul 1896 împreună cu Réti István, Thorma János și Ferenczy Károly. Hollosy s-a stins din viaţă la 8 mai 1918, la Técső (astăzi Tiachiv/Teceu Mare, localitate situată în Ucraina).

 

Astăzi, în oraşul său natal – al cărui cetăţean de onoare este -, de la ora 17, la Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei, Cenaclul de pictură Sigart şi Asociaţia Culturală „Hollosy Simon” organizează un simpozion dedicat aniversării

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here