CAZ – Cum au înfrânt sătenii din Berbești instituțiile statului care i-au expropriat: parcarea de pe DN 18 nu se mai face, oamenii își primesc terenurile înapoi

0
615

DECIZIE. Reabilitarea DN 18 pe tronsonul Baia Mare – Sighetu Maramației (lucrare al cărei Studiu de Fezabilitate împlinește venerabilă vârstă de… 10 ani!) prevedea și amenajarea unei parcări de odihnă (pentru camioane și TIR-uri) la kilometrul 56, în comuna maramureșeană Giulești, în satul Berbești. A urmat un mare scandal care a escaladat, localnicii opunându-se deciziei și amenințând public Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) că vor bloca utilajele antreprenorului. Au urmat petiții, sesizări, cereri la primar, prefecți (că au fost vreo patru perindați în perioada tensiunilor), parlamentari, miniștri chiar.

 

Încercând să împace și capra și varza, Instituția Prefectului Maramureș a cerut actualului CNAIR, în perioada 2014-2016, să analizeze soluţii alternative de amplasament sau chiar relocarea parcarii (la kilometrul 62). Rezultatul, pur mioritic: Nu se poate (că ar ridica prețul final al investiției). Așa că s-a intervenit în forță și, în pofida opoziției maramureșenilor din Giulești, exproprierea terenurilor pe care urma să fie amenajată parcarea a fost executată, iar în vara anului 2017 CNAIR menționa că aceasta va fi realizată conform SF-ului, fiind avizată de Consiliul Tehnico-Economic al actualului CNAIR, de primăria locală, Consiliul Judeţean Maramureş și Ministerul Transporturilor și având acordul finanțatorului (Banca Europeană de Investiţii).

 

Și totuși, giuleștenii au rămas fermi, iar parcarea nu a fost executată. Așa că la finalul anului, prefectul Vasile Moldovan a recunoscut că parcarea din Giulești nu se va mai face și că oamenii (cei expropriați) își vor primi terenurile înapoi. Nu se va mai face deloc, adică niciunde. S-a renunțat la parcare. Soluție românească. Așa cum se renunță la construirea toaletelor pe autostrăzi, drumuri naționale și europene: costă „prea mult”, e și bătaie de cap și există soluția alternativă la normele de civilizație europene: tufele și copacii de lângă drum. În concluzie s-a rezolvat, se poate: nu mai facem nimic! Ceea ce e cum e (ca să nu folosim cuvântul „rău” și să se simtă lezați optimiștii la începutul unui nou an care e musai să fie bine).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here