CÂŞTIGURI – Care sunt cele mai profitabile firme din economia Maramureşului

0
1051
UAC Dumbrăvița

ANALIZĂ. În Maramureş există aproape 50.000 de agenţi economici, însă marea majoritate funcţionează cu un singur angajat, doar 76.000 de persoane fiind cooptate în sistemul economic privat – cifrele prezentei scrieri sunt desprinse din situaţiile financiare depuse în 2016 pentru anul anterior. Aceasta (lipsa capacităţilor angajate în sistemul economic privat) este una dintre cauzele pentru care, deşi deţine 2,50% din totalitatea agenţilor economici care activează la nivel naţional, Maramureşul realizează doar 1,17% din cifra de afaceri naţională şi 1,15% din profitul net.

 

La o cifră de afaceri judeţeană de aproximativ 3,2 miliarde de euro, firmele maramureşene au realizat un profit net cumulat de aproape 200 de milioane de euro (adică sub 900 de milioane de lei).

 

Cele mai profitabile firme

 

Analizând în paralel firmele care au obţinut, în 2015, cele mai mari profituri nete şi cele care au avut cele mai mari cifre de afaceri se observă că plus valoarea judeţului este adusă de societăţi care activează în industria aeronautică (componente pentru avioane), industria echipamentelor electrice, industria mobilei şi a lemnului, industria veterinară, industria construcţiilor şi industria cărnii.

 

Cel mai mare profit net l-a obţinut în 2015 Universal Alloy Corporation (UAC) Europe SRL Dumbrăviţa, care cu 840 de angajaţi şi cu a şasea cifră de afaceri din judeţ (puţin peste 46 de milioane de euro), a înregistrat un câştig net anual de 8,2 milioane de euro.

 

2015 nu a fost un an tipic, în clasamentul celor mai profitabile firme pătrunzând şi o companie care se află în insolvenţă şi are activitatea sistată (Remin SA), datorită vânzării unor active (peste o jumătate de milion de tone de pirită auriferă), încheind anul cu un profit de aproape 8 milioane de euro. În fine, podiumul firmelor profitabile este închis de Eaton Electro Producţie SRL din Budeşti, care a avut cea mai mare cifră de afceri din judeţ (peste 221 de milioane de euro) şi a obţinut un profit net de 6,5 milioane de euro.

 

Aramis Invest SA (cu a doua cifră de afaceri din Maramureş – 150 de milioane de euro) este pe locul 4 în acest clasament al profitabilităţii, cu un profit net de 6,3 milioane de euro, urmată de o societate din industria lemnului, Aviva Baia Mare (în principal producător de parchet), care a înregistrat un câştig net de 3,9 milioane de euro la o cifră de afaceri de 56,7 milioane de euro.

 

Clasamentul primelor 10 firme profitabile din Maramureş este încheiat de Maravet SA Baia Mare (locul 6 cu 3,7 milioane de euro – cifră de afaceri: 24 milioane de euro, locul 13 în topul anului), producătorul de mobilă Plimob SA Sighetu Marmaţiei (locul 7 cu profit net de 3,3 milioane de euro – cifră de afaceri: 41 de milioane de euro, locul 7), firma de construcţii Investa CCI Baia Mare (locul 8 cu profit de 2,7 milioane de euro – cifră de afaceri: 9 milioane de euro), Ferma Zootehnică Baia Mare (locul 9, profit de 2,3 milioane de euro – cifra de afaceri: 28,6 milioane de euro, locul 9) şi Italsofa România (locul 10, profit 2,3 milioane de euro – cifra de afaceri: aproape 64 de milioane de euro, locul 4).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here