CALAMITATE – Alunecările de teren au distrus 18 locuințe în Vărai, Baia Sprie și Ulmeni

0
475

FĂRĂ AUTORIZAȚII. Alunecările de teren cauzate de precipitațiile abundente și de topierea zăpezii au distrus 18 locuințe în satul Vărai (comuna Valea Chioarului) și în orașele Baia Sprie și Ulmeni, cele mai multe dintre acestea fiind construite pe dealuri și fără autorizație de persoane paupere.

 

Singura gospodărie afectată de recentele alunecări de teren care are autorizație de construcție este cea din satul Vărai. Acolo a fost afectată atât casa, cât și anexa și gardul aferent. Conform raportului comitetetului local pentru situații de urgență Valea Chioarului, gospodăria prezintă fisuri și crăpături în pardoseala din interior, fiind afectată fundația, elevația, pereții perimetrali, tavanul și scările de acces.

 

Celelalte 17 locuințe afectate, din Baia Sprie și Ulmeni, nu dețin autorizație de construcție, a informat Instituția Prefectului. În Baia Sprie, au fost afectate două locuințe în urma prăbușirii unui versant. Alunecarea de teren a fost cauzată de executarea nelegală a unor lucrări la versant, fără autorizație. Persoanele au deja evacuate și au fost montați “țăruși martori” pentru monitorizarea evoluției fenomenului, urmând ca după finalizarea studiului geotehnic să se stabilească lucrările necesare consolidarii terenului afectat.

 

În Chelința (Ulmeni), alunecările de teren au afectat 15 gospodării amplasate în zona unui deal, iar autoritățile locale au cerut bani pentru construirea unui zid de sprijin. Toate locuințele afectate au fost construite fără autorizație de construcție. În plus, și în acest caz, au fost efectuate lucrări neautorizate și fără respectarea legislației în domeniu la versant.

 

Acum, se încearcă legalizarea celor 17 construcții nelegale din Baia Sprie și Ulmeni (includerea în PUZ și PUG, obținerea avizelor/acordurilor de mediu, dar și de la SGA etc.), în caz contrar nu se vor putea obține resurse financiare din fondul de intervenție de la nivel central pentru refacerea caselor afectate.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here