BANII NOŞTRI – Prejudiciu de 126.000 de euro la Primăria Baia Mare şi instituţiile din subordine, în 2015, în mandatul primarului Cătălin Cherecheş

0
757
Cătălin Cherecheș

AUDIT FINANCIAR. Mai multe plăţi nelegale s-au făcut în 2015 de către administraţia Băii Mari, în fruntea căreia era, la acea vreme, primarul Cătălin Cherecheş. Prejudiciul total este de 561.000 de lei (peste 126.000 de euro), aşa cum a fost acesta constat de Camera de Conturi Maramureş în urma auditului financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară. Analiza raportului arată că s-au făcut plăţi nelegale către firme de construcţii, echipe sportive şi entitatea de management cultural Fundaţia „Baia Mare 2021”.

 

Plăţi nelegale către constructori

 

Pe lângă neîncasarea impozitelor pe unele clădiri, a autorizaţiilor de construire expirate sau a încasării complete a taxei pentru eliberarea autorizaţiilor de construcţie, o mare parte din sumele plătite nelegal de Primăria Baia Mare în 2015 s-au îndreptat către constructori.

 

S-a plătit nejustificat şi nelegal suma de 258.958 lei, în „baza întocmirii facturilor emise de executantul lucrărilor de întreținere străzi din municipiul Baia Mare la care se adaugă majorări de întârziere aferente de 18.127 lei, în total 277.085 lei”. Staţionăm puţin asupra subiectului: în 2015, lucrările de infrastructură au fost în valoare de peste 31 de milioane de lei şi au mers către cinci firme: XS Sud Compani, Drusalconstruct, Construrom şi Intracom şi Drumuri şi Poduri.

 

Tot nelegal s-au plătit 11.131 lei către IMI SA; AMI SA (37.346 lei – pentru lucrările de reabilitare de la Câmpul Tineretului şi de la Creșa nr. 5); Construrom SA (32.609 lei – pentru lucrările de la Parcul Mara). Camera de Conturi a dispus să se ia măsuri de recuperare a prejudiciului, inclusiv majorările de întârziere calculate de la efectuarea plăţilor ilegale şi până la recuperarea acestora.

 

Sport şi nelegalitate

 

Pentru un prejudiciu de aproape 1,4 milioane de lei, produs de clubul HCM Baia Mare în urma nejustificării utilizării sumelor primite în baza contractele de finanțare, Primăria nu a înregistrat în evidenţele contabile şi nici măcar nu a calculat majorările de întârziere aferente prejudiciului, acestea fiind de aproape 300.000 de lei.

 

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul prejudiciului creat de clubul FCM Baia Mare, numai că aici, la un prejudiciu stabilit la 306.304 de lei (urmare încasării unor sume în mod nelegal), penalităţile de întârziere însumează 44.235 lei. Camera de Conturi a mai stabilit că bugetul municipiului Baia Mare a fost prejudiciat cu 152.663 lei (27.860 lei în anul 2014 și 124.803 lei în anul 2015) tot de clubul de fotbal FCM Baia Mare, ca urmare a justificării unor cheltuieli efectuate cu documente (facturi și chitanțe) false, penalităţile de întârziere fiind calculate la 41.670 lei.

 

Şi puţină cultură, la fel

 

Primăria Baia Mare nu a perceput, în mod nelegal, taxa pe clădiri datorată de către Fundația Baia Mare 2021, în sumă totală de 4.464 lei (4.359 lei reprezentând debite curente și restante și 105 lei reprezentând majorări aferente). De asemenea, pentru că Fundaţia Baia Mare 2021 nu şi-a inventariat patrimoniul, a dus la prezentarea unor indicatori în situaţiile financiare neconforme cu realitatea şi la denaturarea situaţiilor financiare.

 

De asemenea, Camera de Conturi impută Primăriei şi angajarea unor elemente de cheltuieli din bugetul Fundației Baia Mare 2021 – cheltuieli ce reprezintă produse nerecepționate, în valoare totală de 7.200 lei -, precum şi contractarea de către Fundație „a unor servicii fără respectarea principiului bunei gestiuni financiare în utilizarea fondurilor publice, cu posibilitatea înregistrării unui prejudiciu în bugetul fundației în sumă de 18.000 lei”.

 

Printre măsurile impuse; Camera de Conturi a cerut ca „la Fundația Baia Mare 2021 se va proceda la inventarierea tuturor contractelor de furnizare de produse și servicii, inventarierea produselor și serviciilor recepționate, determinarea sumelor facturate nedatorat, înregistrarea acestora în evidența contabilă și recuperarea acestora”.

 

Precizare

 

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu misiunile de audit ale Camerei de Conturi: e o „verificare pe sărite”, prin sondaj. De aceea, de fiecare dată, instituţia cere să fie extins controlul financiar propriu (al instituţiei verificate, în cazul de faţă Primăria Baia Mare) asupra tuturor operațiunilor de aceeași natură neverificate în timpul misiunii de audit, pentru determinarea sumelor achitate nelegal şi recuperarea acestora împreună cu majorările de întârziere aferente.

 

Mai simplu spus, din ce s-a controlat s-a descoperit un prejudiciu de peste 126.000 de euro la Primăria Baia Mare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here