BALANȚĂ COMERCIALĂ – Maramureșul a depășit pragul de 1 miliard de euro la bunurile exportate în primele nouă luni din 2018

0
448

FAPT. După primele trei trimestre ale anului 2018 (perioada 1 ianuarie – 30 septembrie), județul Maramureș înregistra o balanță comercială pozitivă, de 302 de milioane de euro, ceea ce clasa județul pe locul 7 în clasamentul național. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, balanța comercială a Maramureșului a înregistrat o creștere de 31 de milioane de euro, dar și o cădere de un loc în clasamentul național în funcție de balanța import-export.

 

De semnalat depășirea în primele trei trimestre a pragului de 1 miliard de euro în privința bunurilor exportate și a pragului de 300 de milioane de euro în privința balanței comerciale în perioada ianuarie-septembrie (diferența valorică dintre bunurile exportate și bunurile importate). La nivel național, în ianuarie-septembrie 2018, doar 27 de județe înregistrau o balanță pozitivă a comerțului internațional cu bunuri.

 

În ianuarie-septembrie 2017, Maramureș a exportat bunuri în valoare de 997 de milioane de euro. În aceeași perioadă a anului trecut, exportul a crescut până la 1,044 miliarde de euro, înregistrând o creștere comparativă de 47 de milioane de euro. Cel mai mare exportator din județ este producătorul de mobilier Aramis Invest.

 

La capitolul importuri, situația comparativă a primelor trei trimestre din 2017 și 2018 indică un plus de 16 milioane de euro în ultimul an (726 de milioane de euro în 2017, 742 de milioane de euro în 2018). În primele trei trimestre din 2017, Maramureș a înregistrat o balanță comercială de 271 milioane de euro, mai mică cu 31 de milioane de euro decât anul trecut.

 

Simplificat, balanța comercială este un tablou statistico-economic prin care se compară importul și exportul de mărfuri ale unei zone (în cazul de față, județe), într-o perioadă de timp determinată (în cazul de față, nouă luni).

 

Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here