BAIA MARE – Municipalitatea vrea să-și facă incubatorul de afaceri în Hotelul Minerul, care e o clădire privată, cu o investiție de aproape 2 milioane de euro

0
575
Consiliul Local Baia Mare în ședință

PROIECT. Astăzi, 4 mai, pe repede înainte, după ce a oficializat Baia Mare, Capitala Tineretului din România și a descoperit criminalul fetiței ucise la Cuprom, primarul Cătălin Cherecheș a convocat în ședință de îndată Consiliul Local, pentru a lua girul aleșilor într-un proiect în valoare de peste 1,9 milioane de lei.

 

Respectiv, municipalitatea va depune spre finanțare (prin Programul Operaţional Regional 2014-2020), o cerere de finanţare pentru realibilitarea şi modernizarea Cinematografului “Minerul” din Baia Mare, locaţie în cadrul căreia urmează să funcţioneze Incubatorul de afaceri al Municipiului. Știm, clădirea e proprietate privată, dar asta nu pare să conteze, mai eles că există și o hotărâre a forului administrativ controlat tot de primarul Cherecheș de expropriere (care înseamnă alți bani din bugetul local) în interes de utilitate publică.

 

Cinematograful și Hotelul „Minerul” din Baia Mare

 

Iată, acum ni se devoalează și care e utilitatea publică: construirea acolo a incubatorului de afaceri. Clădirea (care are o suprafață de 2.000 de metri pătrați) se află pe lista monumentelor istorice de interes național și a fost edificată în această formă în anul 1911. Reabilitată (prost) ea va fi reabilitată din nou, că practic pentru asta sunt necesari banii, dar bănuiesc că merită, mai ales că edificiul reprezintă „un punct de atracţie important pentru cetăţenii municipiului, de o mare valoare materială şi sentimentală, identitară pentru locuitorii oraşului, fiind un adevărat monument – „icon” pentru municipiul Baia Mare, cu un potenţial turistic imens”.

 

Bine poezia asta am mai auzit-o recitată încă de pe vremea Cântării României, să revenim la ce se vrea să se facă cu banii ceruți parțial prin POR. „Modificările funcţionale conduc la realizarea unui ansamblu unitar centrat pe sala cu caracter multifuncţional. Se pune un accent deosebit pe restaurarea integrală a decoraţiei interioare a sălii multifuncţionale, pe revenirea acesteia la calitatea de “dominantă” a ansamblului, revenindu-se la nivelul iniţial al pardoselii parterului. Se va reface cupola, ce prezintă degradări ale sistemului de susţinere. Se are în vedere introducerea unui laminator zenital central prevăzut cu sistem automat de evacuare a fumului în caz de incendiu. Toate decoraţiile interioare din holul, foaierul şi sala de spectacole se vor recondiţiona şi păstra în totalitate”.

 

De asemenea, se va schimba toată învelitoarea din tablă existentă (acoperișul), branşamentele la utilități vor fi redimensionate si modificate, se vor face noi finisaje, se va recompartimenta etc. Deci se răzuiește tot și se reface – de abia s-au obișnuit băimărenii cu noua formă (proastă, repet, pentru că s-au folosit materiale ieftine).

 

Bugetul total al proiectului este de 8.907.458,51 lei (cu tot cu TVA), din care din bugetul local se va finanța peste 50%, respectiv 4.593.802,02 lei (1 milion de euro, pe scurt), iar restul (4.313.656,49 lei) se speră că va fi finanțat de stat, prin POR.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here