AVERTIZARE – Şefa Autorităţii Electorale Permanente Maramureş, către autorităţile publice locale: „Scoateţi morţii şi pe cei cu interdicţie de vot din registrele electorale!”

0
841
Aurica Todoran

PUBLIC. Astăzi, 12 iunie, la câteva ore de la încheierea alegerilor locale parţiale din Baia Sprie şi Ulmeni, în şedinţa lunară cu secretarii unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) din Maramureş, desfăşurată la Palatul Administrativ din Baia Mare, Aurica Todoran, reprezentanta Autorităţii Electorale Permanente (AEP), i-a avertizat pe secretarii UAT-urilor din judeţ să respecte legea şi să radieze persoanele decedate şi pe cele cărora li s-a interzis, prin sentinţă judecătorească, dreptul de a alege sau de a fi ales.

 

Conform legislaţiei, persoanele decedate trebuie radiate din Registrul electoral în maximum 48 de ore, iar cei care au interdicţie de a vota sau de a fi votat, în 24 de ore. Sublinierea Auricăi Todoran vine în urma problemelor constatate după controale care s-au desfăşurat în 14 UAT-uri din Maramureş. Şefa AEP Maramureş le-a mai solicitat secretarilor să aibă la îndemână listele electorale complementare – care poartă semnăturile primarului şi secretarului -, acolo unde acestea există şi a anunţat noi controale, care vor avea loc în Bârsana, Strâmtura, Săliştea de Sus, Dragomireşti, Cavnic şi Sighetu Marmaţiei.

 

Existenţa pe listele electorale a persoanelor decedate sau care nu au dreptul să figureze acolo a fost constatată de mai mulţi ani în mass-media, însă este pentru prima oară când această problemă este recunoscută public de un oficial din sistem. În ultimii ani, din cauza numeroşilor maramureşeni mutaţi temporar sau definitiv în străinătate, dar şi din cauza „încărcării” listelor electorale cu persoane decedate, judeţul s-a situat pe ultimele locuri în topurile naţionale care consemnau prezenţa la urne.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here