ATITUDINE – Maramureșul fără depozite de deșeuri, dar cu tarife mai mari

0
1366

SALUBRIZARE. Dacă nu ar implica costuri mai mari pentru maramureșeni, anunțul închiderii depozitelor de deșeuri de pe raza județului ar fi o veste bună, dar ținând cont că deșeurile vor trebui transportate la depozite autorizate din alte județe, această veste va veni la pachet cu creșteri de tarife pentru toți cei care beneficiază de servicii de salubritate.

 

La acest moment, în Maramureș funcționează cu autorizație temporară emisă de APM Maramureș doar două depozite de deșeuri: depozitul de la Satu Nou de Jos (comuna Recea), operat de S.C: DRUSAL S.R.L. și cel de la Sighetu Marmației, str. Tepliței, operat de S.C. HERODOT S.R.L.

 

Autorizațiile obținute pentru un termen de 12 luni nu mai pot fi prelungite, operatorii de salubritate din Maramureș fiind nevoiți să găsească soluții de depozitare în alte județe. Acest fapt va genera costuri mai mari pentru operatori care vor fi transferate în facturile clienților finali, rezultând prețuri mai mari pentru serviciile de salubritate.

 

Adresa APM USR MM (click pentru a mări)

Am înaintat, în numele filialei județene a Uniunii Salvați România, o solicitare de informații către Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș privind termenele de avizare a depozitelor temporare. APM a comunicat că autorizația depozitului de la Satu Nou de Jos expiră la data de 10.10.2018, iar cea a depozitului din Sighet la data de 15.02.2019. Ținând cont și de faptul că de la 1 Ianuarie 2019 reintră în vigoare taxa de rampă, creșterea de tarif va fi cu siguranță una substanțială.

 

Închiderea acestor rampe de gunoi nu ar fi trebuit să fie un motiv de îngrijorare în cazul în care ar fi fost finalizat la acest moment proiectul dezvoltat pe raza comunei Fărcașa, acel Centru de Management Integrat al Deșeurilor din localitatea Sârbi.

 

Din păcate acest proiect a fost demarat și manageriat defectuos de către Consiliul Județean Maramureș prin dl. Zetea Gabriel, atât din calitatea de vicepreședinte în mandatul 2012-2016 cât și din cea de președinte al Consiliului Județean începând din 2016.

 

La acest moment nu se poate estima un termen de finalizare a lucrărilor, acestea fiind întrerupte de alunecările de teren produse în zonă. Experții angajați să găsească o soluție de stabilizare a terenului nu au reușit să facă acest lucru în termenul contractual de 10 luni, contractul fiind prelungit, dovadă a faptului că problemele constatate sunt mult mai mari decât s-a estimat cu un an în urmă. Aceste lucrări vor presupune costuri uriașe pentru stabilizarea terenului, costuri suportate din bugetul județean nefiind eligibile în cadrul proiectului derulat cu fonduri europene.

 

Fiind vorba de un prejudiciu adus bugetului cu siguranță există și responsabili pe care organele abilitatea ar trebui să-i tragă la răspundere atât penal cât și patrimonial, dar ținând cont de faptul că procurorul șef al biroului teritorial DNA Maramureș, dl. Ioan Ulici, tocmai ce a primit titlul de ”Cinstea Maramureșului” din mâna dlui. Zetea, cel mai probabil nu vom mai auzi țambalul de sub batistă.

 

Și în cazul acesta, ca în multe alte cazuri de proiecte costisitoare începute și abandonate sau eșuate, incompetența și/sau corupția produc mari găuri în bugetele locale, găuri acoperite într-un final din banii contribuabililor.

 

Dan IVAN, președinte USR Maramureș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here