ANIVERSARE – Peter Hurley, irlandezul maramureșean care deschide an de an „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, împlinește azi 49 de ani

0
501
Peter Hurley (sursa foto: facebook)

LA MULȚI ANI. Născut pe 5 februarie 1968 la Dublin, al optulea într-o familie cu zece copii, Peter Hurley, irlandezul care și-a legat destinul de cel al Maramureșului, face azi ultimul pas până la „schimbarea de prefix” care ne rotunjește vârsta.

 

Venit în România în aprilie 1994, Peter Hurley – președinte al Asociației Interculturale de Tradiții – și-a petrecut aproape o jumătate din viață în țara noastră, ale cărei frumuseți turistice și culturale le-a promovat cu neîngrădită pasiune și fără încetare în tot acest răstimp.

 

Organizator al celebrului festival anual de la Săpânța „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, Peter Hurley și-a anunțat de curând intenția (în ședința de Colegiu Prefectural la care a participat pe data de 25 ianuarie anul acesta) să extindă desfășurarea acestui festival și în Țara Lăpușului – în măsura în care autoritățile locale vor fi și ele de acord să se implice în proiect.

 

Peter Hurley

De asemenea, irlandezul Peter Hurley a fost prezent la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Maramureş, din 27 ianuarie. Numit de conducerea CJ „unul din promotorii culturii tradiţionale maramureşene”, Hurley a primit promisiunea că şi în acest an forul administrativ al judeţului îi va sprijini financiar proiectul său cultural, însă i s-a sugerat să includă CJ ca partener în acest demers, nu doar ca finanţator.

 

Hurley a spus că acest proiect are şi în 2017 o particularitate, ca în fiecare din anii anteriori: ieşirea din teritoriul judeţului, una dintre conferinţele organizate cu ocazia proiectului „Focul viu” fiind în Cluj-Napoca. „Organizăm trei conferințe, în Sighetu Marmației – în 9 februarie, în Baia Mare – în 16 februarie și în Cluj – în 2 martie”, a explicat Hurley. De asemenea, în 2017 va continua proiectul, demarat anul trecut, „Satele Unite ale Maramureşului” (acesta va avea loc în 13-20 august), cu o particularitate: în perioada 23-30 iulie se va organiza şi „Satele Unite ale Lăpuşului”.

 

Scriitor și fotograf de talent, cu numeroase opere dedicate peisajului și tezaurului cultural maramureșean, Peter Hurley se bucură pe deplin meritat de întreaga apreciere a moroșenilor, care azi, la ceas aniversar, închină simbolic un pahar și-i adresează tradiționalul „La Mulți Ani”.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here