ANALIZĂ – Industria Maramureşului, menţinută în viaţă de retailerul suedez IKEA

0
1184

PRODUCŢIE. Maramureş este capitala românească a producţiei de mobilă, în topul exportatorilor de mobilă autohtoni firmele din judeţ având o pondere de 20% din totalul naţional. De altfel, primii trei mari exportatori de mobilă cu capital românesc sunt din Maramureş: Aramis Baia Mare, Taparo Târgu Lăpuş şi Plimob Sighetu Marmaţiei. Dacă nu vi se pare prea important, o precizare: anual, exporturile de mobilă din România se cifrează la peste 2 miliarde de euro.

 

Mai mult, anual, producătorii maramureşeni de mobilă îşi cresc atât cifra de afaceri, cât şi numărul angajaţilor. De exemplu, Aramis Baia Mare, liderul de piaţă, şi-a evaluat previziunile pentru 2017 pornind de la creşterea cifrei de afaceri până la 1 miliard de euro şi creşterea numerică a personalului până la 4.500 de angajaţi, devenind astfel cel mai mare angajator din industria mobilei. De la 2.900 de angajaţi, câţi avea în 2012, în 2015, firma băimăreană avea 3.240 de angajaţi, iar în noiembrie 2016 avea aproximativ 3.800 de angajaţi – până la finalul anului trecut, Aramis a mai făcut angajări.

 

Alt jucător pe piaţa de mobilă din România, firma maramureşeană Plimob Sighetu Marmaţiei, vizează pentru 2017 o creştere de până la 20% a cifrei de afaceri, depăşind astfel pragul de 100 de milioane de euro. Şi Aramis şi Taparo (al doilea cel mai mare producător de mobilă din România) şi Plimob sunt cei mai importanţi furnizori locali pentru retailerul suedez IKEA.

 

Practic, patru din cele cinci firme maramureşene din topul producătorilor şi exportatorilor de mobilă din România furnizează produse retailerului suedez (Aramis, Taparo, Plimob şi Italsofa), excepţie făcând Transval Mob Sighetu Marmaţiei, care aparţine grupului francez Cauval si belgianului Joseph Geebelen şi care livrează pe pieţele din Franţa, Belgia, Marea Britanie şi SUA.

 

Miza câştigătoare a industriei mobilei a reprezentat-o exporturile şi chiar după ce unii producători au intrat şi în zona de retail cu magazine proprii (vezi Aramis, Taparo, Plimob etc.), industria locală rămâne dependentă de IKEA, o companie care plăteşte anual peste 400 de milioane de euro furnizorilor români, iar Aramis este cel mai mare furnizor din România al suedezilor – firma băimăreană produce 90% pentru pieţele externe.

 

Sfatul unui observator al economiei Maramureşului pentru conducătorii administraţiei judeţului, inerţi şi parcă lipsiţi de diplomaţie şi viziune: faceţi-i statuie venerabilului Ingvar Kamprad – in foto 2 – (proprietarul retailerului suedez – acronimul IKEA vine de la numele său, numele fermei unde s-a născut, Elmtaryd, și localitatea în care a crescut, Agunnaryd) şi dezveliţi-o pe 30 martie, atunci când omul ăsta împlineşte 91 de ani – deşi, trebuia s-o fi făcut măcar anul trecut, la nouă decenii de viaţă!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here