ALERTĂ – Focar de pestă porcină africană, autoritățile din județ în alertă

0
385

PLAN. Prima acțiune care l-a implicat pe noul prefect al Maramureșului, Vasile Moldovan, a avut loc la puțin timp după depunerea jurământului și a constat din întâlnirea Centrului Local de Combatere a Bolilor Transmisibile ale Animalelor și a Zoonozelor din Maramureș, urgența fiind cauzată de comunicarea de către Dănuț Crișan, director executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș, că s-a primit o notificare cu privire la existența unui focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o exploatație din județul Satu Mare.

 

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gopodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, la Sătmărel.

 

La întâlnirea de la Palatul Administrativ au participat reprezentanții Guvernului (prefectul Vasile Moldovan și subprefectul Alexandru Cosma), ai DSVSA (directorul executiv Dănuț Crișan, adjunctul Vasile Pop și consilierul Marius Sima), precum și șefi ai instituțiilor deconcentrate și primari și s-a făcut o simulare a unui focar de pestă porcină africană, stabilindu-se un plan de măsuri care se va implementa în acest caz.

 

Pesta porcină africană este o boală infecțioasă, foarte contagioasă, care poate afecta porcii domestici și sălbatici,având o rata de mortalitate este de 95%. Nu există vaccin disponibil contra acestei boli, boala nu poate fi tratată, dar nu se transmite la om. În caz de confirmare a bolii și chiar de suspiciune, statul oferă despăgubiri la valoarea de piață, indiferent dacă animalele sunt asigurate sau nu.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here