ALARMĂ DE GRADUL „0” – Urgia de duminică: cauze, pagube și acțiuni într-un județ distrus de vijelia ale cărei rafale au depășit 90 km/h (!)

0
1175
foto: Florin Sandu Petruț

VÂNARE DE VÂNT. Ieri, înaintea înserării, Maramureșul și județele din nord-vestul și vestul țării au fost lovite de un fenomen meteorologic ale cărui dimensiuni au reușit să fie prognozate doar cu puțin timp înainte de a se produce. Am cuantificat, pentru dumneavoastră, deși e tardiv și doar pentru înțelegere, cauze, pagube și acțiuni care au avut loc într-un județ distrus de vijelia ale cărei rafale au depășit 90 km/h (!).

 

Faptele

 

La ora 17, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare nowcasting de tip „Cod Portocaliu” care anunța iminența: o furtună ce avea să lovească peste 45 de minute partea sud-vestică a județului, respectiv Baia Mare, Baia Sprie, Seini, Șomcuta Mare, Târgu Lăpuș, Tăuții-Măgherăuș, Ardusat, Cernești, Cicârlău, Coaș, Coltău, Copalnic-Mănăștur, Coroieni, Cupșeni, Dumbrăvița, Fărcașa, Groși, Groșii Țibleșului, Lăpuș, Recea, Remetea Chioarului, Săcălășeni, Satulung, Șisești, Suciu de Sus, Vima Mică.

 

Avertizarea menționa că fenomenul semnalat va fi caracterizat de intensificări ale vântului, care vor depăși la rafală 90 km/h și care, trecător, pot lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice,izolat grindină de dimensiuni medii și averse ce vor cumula izolat 15-20 l/mp. De asemenea, se sublinia că sistemele noroase se deplasează rapid pe direcția SV-NE. Avertizarea era valabilă până la ora 19.15.

 

Reacția ante și post urgie

 

Coordonatorii din sistemul de situații de urgență susțin că au acționat conform protocolului, trimițând avertizarea în teritoriile afectate. Ce s-a făcut în teritoriu? Vă întreb: ce se putea face? Să se anunțe la megafon ori pe Facebook că urmează o furtună. Cu ce ajuta? V-ați fi parcat mașinile distruse altundeva (unde?, doar ați parcat acolo pentru că altundeva n-aveați loc)? V-ați fi asigurat acoperișurile? Ar fi venit Poliția Rutieră și cei de la firmele ce dețin panouri publicitare să le asigure suplimentar?

 

Serios, ce s-ar fi putut face pentru a preîntâmpina masivul dezastru cauzat și de furtună? Scriu „și de furtună”, pentru că pagubele puteau fi mai reduse dacă în trecut nu s-ar fi comis greșeli (atât de autoritățile locale și județene, cât și de cetățeni), pe principiul „Las’ mă, ce se poate întâmpla?”. Lipsa parcărilor sigure, acoperișuri montate nu fără autorizații, ci fără respectarea normelor de siguranță în construcții, semne de circulație și panouri publicitare înfipte-n pământ atât cât să se mențină drept etc. Astea s-ar fi putut face pentru limitarea pagubelor. Însă în timp, nu doar cu 45 de minute înaintea urgiei.

 

Ce s-a întâmplat: traficul rutier a fost paralizat – copacii doborâți la pământ au blocat șoselele, mulți prăbușindu-se, ca niște scobitori, peste autovehicule (nu există încă o însumare oficială a numărului autovehiculelor avariate, însă acesta este estimat la câteva sute!). Acoperișuri de tablă au fost smulse de rafalele de vânt, semne de circulație îndoite ca niște bucăți de plastilină, panouri publicitare uriașe, prăbușite.

 

Trafic blocat în Pasul Gutâi (foto: Eugen Stoica)

Rețeaua medie de tensiune a fost grav afectată iar rețeaua de telefonie mobilă Vodafone a căzut, funcționarea ei fiind reluată după mai bine de opt ore. La Șuior, 23 de persoane, printre care și o femeie însărcinată, au rămas blocate, timp de o oră, în telescaun – situația a fost rezolvată de echipa de intervenție, persoanele fiind coborâte de către echipele de intervenție (nu au fost anunțate probleme de sănătate, iar femeia însărcinată aflată în telescaun a fost transportată la spital în stare stabilă). Pe Runcu, mai mulți cetățeni cu mașini de teren au rămas blocați – după urgie, au fost ajutați de pădurari și au ieșit la DN 18 pe ruta Igniș-Izvoare, plecând spre casă. Pe DN 18, Paul Gutâi a fost blocat, polițiștii rutieri au dirijat traficul pe ruta Cavnic-Baia Mare.

 

Reacții post-urgie: echipele ISU au acționat (nu doar acestea, ci și jandarmii, pompierii, polițiștii, Salvamontul, SMURD-ul, Ambulanța, cei de la Electrică, Drusal etc., dar în unele locuri, chiar și cetățenii au acționat). Acum: traficul rutier este funcțional la nivel de avarie, drumurile impracticabile fiind blocate de polițiști, pe DN 18 se circulă pe un singur sens – încă se lucrează cu utilaje pentru deblocarea acestor tronsoane, sunt copaci impresionanți prăbușiți.

 

Acum

 

Circulația pe DN18 Baia Mare – Sighetu Marmației se desfășoară pe un fir, alternativ, cu precizarea importantă că pe tronsonul Baia Sprie – Mara (Pasul Gutâi, în județul Maramureș) este instituită restricție de tonaj (7,5 tone). Șoferii vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone care doresc să se deplaseze pe ruta Satu Mare – Sighetu Marmației pot folosi ruta alternativă Satu Mare – DN19 – Livada – Orașu Nou – Negrești-Oaș – Huta Certeze – Săpânța – Sarasău – Sighetu Marmației.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here