AFACEREA „EXCLUSIVITATEA” – Parteneriatul pentru exclusivitate la kürtöskalács dintre primarul Cătălin Cherecheș și harghiteanul Kovács István

0
1901

COZONAC SECUIESC. „I think this is the beginning of a beautiful friendship” („Cred că acesta este începutul unei frumoase prietenii”) e considerată cea mai cunoscută (notorie) replică de final din istoria cinematografiei – a fost rostită de Humphrey Bogart (Rick Blaine) în Casablanca. Pe undeva e logic, e o replică cu vechime considerabilă, au trecut de atunci vreo 75 de ani, o viață de om.

 

Acuma, să nu râdeți, nici măcar să nu zâmbiți pentru că kürtöskalács-ul (cozonacul secuiesc) e ceva serios și, parafrazându-l pe domnul Bogart, poate să-nsemne dacă nu chiar începutul unei frumoase prietenii, măcar al unui îndelungat parteneriat.

 

E o firmă, un sereleu din metropola Lupeni (jud. Harghita), care se numește Kovacs Kovacs Kalacs (știu, e cam ca și treaba cu cunoscuții dumneavoastră pe care-i cheamă Anrei în loc de Andrei, nu din vina lor). Așa se numește, așa-i zicem. Ei, ce-a făcut firma asta de ne consumăm viața cu ea? Nimic rău. Doar s-a orientat.

 

Patronul firmei e un anume Kovács István (42 de ani), iar sereleul e specializat pe, evident, kürtöskalács și langoș – doar n-o să fie pe sarmale, dacă-i din Harghita. Iată, ăsta-i al patrulea an de când fabricantul de kürtöskalács Kovács István a penetrat și piața de desfacere maramureșeană, ceea ce-i bine, bine de tot (ne place cozonacul secuiesc, dulce-găurit).

 

În 2014, serelelul lui Kovács a semnat chiar un acord de cooperare, ca și orice ambasadă care se respectă, cu o entitate publică respectabilă: Primăria Baia Mare. Ce zicea acordul de cooperare?

 

Că la Parcul Sărbătorilor de Iarnă din Orașul Învingătorilor (titulatură care atunci nu exista, fiind dăruită mult mai târziu, din puțul gândirii edilului băimărean Cătălin Cherecheș), firma care produce kürtöskalács pune la dispoziția Primăriei 13 căsuțe din lemn. Frumoase. Cum știu harghitenii să facă (și maramureșenii, nu?). E vorba despre căsuțele alea din filmul “Baia Mare o să arate de sărbători ca Viena”, cu Cherecheș în rolul lui Bogart. În fine, om bun românul Kovács István. Darnic.

 

Bine, în schimb, beneficiarul sponsorizării, Primăria Baia Mare, i-a pus lui Kovács, cu titlu gratuit, o suprafaţă de teren de 20 de metri pătrați să-și vândă și el marfa. Onest târg. Până aici. De aici încolo însă… Bonus, pe toată durata sărbătorilor de iarnă, Kovács a avut exclusivitate la vânzarea de kürtöskalács și langoș în Baia Mare. Deci, dac-ați cumpărat un cozonac dulce-găurit, spre darnicul Kovács István s-au dus banii dumneavoastră.

 

De ce zicem noi acum, în prag de toamnă a lui 2018 de ceva ce s-a-ntâmplat în iarna lui 2014? Pentru că figura cu sponsorizarea în căsuțe contra exclusivitate la kürtöskalács se va repeta de Castane 2018. Primarul Cherecheș va introduce în ședința Consiliului Local Baia Mare o propunere care va deveni hotărâre (pentru că el controlează și forul deliberativ al urbei) pentru un nou acord de cooperare. Noi, decât atât am avut a vă anunța. Cu plăcere și la cât de mulți kürtöskalács – v-am spus, „I think this is the beginning of a beautiful friendship”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here