AEROPORT – Lovitură pentru Zetea: pentru postul de director de Mentenanță, punctaj net superior pentru Cudalbu în dauna lui Dale – Bonus: câștigătorii

0
2530
Bogdan Dale, Gabriel Zetea, Octavian Cudalbu

EXCLUSIV. Lovitură de „neascultare a ordinului de sus” în favoarea respectării legii: comisia de evaluare a competențelor pentru postul de director de Mentenență al Aeroportului Internațional Maramureș, a acordat un punctaj net superior (și cel mai mare) pentru actualul director, Octavian Cudalbu, în dauna lui Bogdan Dale, preferatul președintelui Consiliului Județean Maramureș.

 

Povestea-i simplă: pentru că actualii directori ai Aeroportului Internațional Maramureș (de Mentenanță, Operațional, Economic și Siguranță) au fost numiți în baza unor concursuri și nu conform legii care reglementează guvernanța corporativă, implicit și Regia Autonomă din subordinea Consiliului Județean Maramureș (OUG 109/2011), a avut loc o evaluare pentru desemnarea acestora. Un fel de intrare în legalitate.

 

Cum am zis: Nicholas” Făt, director de Marketing

 

Beneficiind de necesitatea intrării în legalitate, decidenții instituției aflată sub controlul administrației la vârful căreia se află tânărul pesedist Valer Gabriel Zetea, zis Îngerul, au mai inventat/creat un post de director pentru un prieten de-al președintelui CJ Maramureș.

 

Postul este de director de Marketing și Relații Publice și a fost creat pentru Ioachim Nicolae Făt (foto mic, dreapta, consilierul personal al lui Zetea), așa cum 2mnews a anunțat încă din urmă cu trei luni și jumătate (!), iar instituțiile abilitate ale statului mimează că nu observă. În fapt, încă din ianuarie 2019, 2mnews a anunțat numele celor cinci directori din stafful Aeroportului Internațional Maramureș – detalii AICI.

 

Nu pentru că suntem inspirați, ci pentru că avem informații. Până acum, 2mnews a anunțat anticipat, uneori cu luni înainte de desfășurarea concursurilor, 10 câștigători (adică TOȚI) ai unor posturi de directori în instituții sau servicii din subordinea CJ Maramureș, concursuri desfășurate în prezentul mandat de președinte al lui Zetea.

 

Trei din cei directori ai Aeroportului nu au avut contracandidat, respectiv cei din funcții tehnice sau de specialitate:  Traian Dorel Brad, director Operaţional; Mircea Iliescu, director Siguranţă și Maria Todoruţ, director Economic. Cei trei au primit punctaje mari la evaluarea competențelor (primii doi, 92 de puncte, iar a treia, 93 de puncte din 100 posibile), implicit vor fi desemnați câștigători de Consiliul de Administrație.

 

În privința nou-creatului post de director de Marketing, Dezvoltare și Relații Publice am expus situația mai sus: creat pentru consilierul personal al lui Zetea, Ioachim Nicolae Făt, acesta a avut concurență, două jurnaliste (Maria Onea și Anamaria Ilina Peride). Acestea au adunat pe matricea de punctaj același număr de puncte, să nu se supere (87,50), iar câștigătorul anunțat de 2mnews cu trei luni și jumătate înaintea evaluării, Făt a avut 90 de puncte. Rezultă: misiune îndeplinită.

 

Făt este fost director sportiv al HC Minaur, apoi şef de cabinet al secretarului de stat din Ministerul Tineretului şi Sportului, Cosmin Butuza, și acum consilier personal al președintelui CJ Maramureș, Gabriel Zetea. O vreme (aproximativ un an) a fost membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului (unii își mai amintesc cazul, c-a fost și atunci cu scandal, respectiv Făt a fost ultimul la evaluare, dar decidenții au decis că-i bun tare, totuși, și l-au numit).

 

Gogule, probleme la Mentenanță

 

Dacă în patru din cele cinci cazuri a ieșit conform ordinului #ÎndrăzneșteSăCrezi, mari probleme de neascultare sunt în privința postului de director de Mentenanță. Ocupat în acest moment de Octavian Cudalbu (61 de ani), postul este unul extrem de important pentru că răspunde practic și de implemntarea proiectelor de dezvoltare a aeroportului (Cudalbu fiind omul tehnic din stafful care a dus la bun sfârșit proiectul de prelungire și modernizare a pistei de aterizare-decolare).

 

Ei, aici, Zetea l-ar vrea pe Bogdan Marius Dale (35 de ani), sau Dale Jr., cum e cunoscut, fiul fostului comandant al Aeroportului și fost coleg de clasă cu Făt, noul director de Marketing. Problema care s-a ivit la completarea matricei de competență este că Cudalbu e “prea specialist” (absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti, Facultatea Aeronave, secţia Navigaţie aeriană – 1983, cursuri de specializare în managementul aeroportuar – 1989, a fost ultimul comandant al Aeroportului de pe vremea lui Ceașcă – între 1986-1990).

 

În consecință, comisia a refuzat să “mânărească” rezultatul, mai ales că se referă la un post extrem de important, și l-au punctat pe Cudalbu cu 93 de puncte (cel mai mare punctaj din toate evaluările), iar pe Dale cu… 75 de puncte.

 

Ascultă CA de Zetea, sau de lege

 

Decizia numirii celor cinci directori aparține în exclusivitate Consiliului de Administrație (CA). Surse implicate au declarat pentru 2mnews că în cazul directorului de Mentenanță, diferența fiind uriașă, CA nu poate decât să ia act de decizia comisiei de evaluare, mai ales că aceasta a fost numită tocmai de CA. Deci, logic ar fi să nu iasă cum a dispus Zetea, și Cudalbu să fie păstrat director de Mentenanță.

 

De altfel, sursele 2mnews implicate în decizie au precizat că cel puțin doi din cei patru care alcătuiesc CA nu îl vor alege pe preferatul lui Zetea, cu riscul de a fi apoi eliminați de acesta din CA (oamenii au aflat că sunt supravegheați). Legea, ca orice lege românească, nu e foarte clară: CA e obligat să mențină rezultatul evaluării, sau nu? Scrie doar că îi desemnează “în baza unei evaluări sau selecţii prealabile efectuate de o comisie organizată la nivelul regiei autonome, formată din specialişti în recrutarea resurselor umane”.

 

Din CA al Aeroportului fac parte cinci persoane, dar în acest moment doar patru locuri sunt ocupate – statul (prin Ministerul Finanțelor Publice) nu și-a desemnat încă noul reprezentat (anterior a fost șeful Finanțelor, Călin Chilat).

 

Din cei patru, toți sunt numit politic de conducerea CJ Maramureș: Zetea (PSD) a pus doi (Marin Bărgaru, care e președintele CA, și Viorel Buta), Dăncuș (PNȚCD) a pus unul (Ágoston Ödön, fost șef al Piețelor din Timișoara, numit de Dăncuș la ordinul lui Aurelian Pavelescu), Morar (PMP) a pus unul (Adrian Cornel Pop, numit de Morar să aibă de unde să-și plătească cheltuielile la sediul de partid: din indemnizația lui Pop de membru în CA).

 

Urmărim cu maxim interes și în timp real deciziile Consiliului de Administrație în privința desemnării celor cinci directori: Octavian Cudalbu (director Mentenanță), Traian-Dorel Brad (director Operațional), Mircea Iliescu (director Siguranță), Maria Todoruț (director Economic) și Nicolae Făt (director Marketing și Relații Publice).

 

Apropos, ziceam și noi, în urmă cu mai bine de 100 de zile, să listați articolul în care anunțam anticipat alți cinci câștigători ai concursurilor pentru posturi de directori în instituțiile din subordinea lui Zetea Gabriel-Valer. Ați păstrat foaia domnule Ioan Pop (procuror șef al DNA Baia Mare), domnule Ioan Cristian Dragotă (procuror șef al DIICOT Baia Mare), doamnă Dana Mirela Borcuti (prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș), domnule Liviu Constantin Grozavu (inspector șef al IPJ Maramureș)? Totul e OK?

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here