ABUZ – Simulacru de legalitate la Primăria Baia Mare: decidenţii refuză aplicarea unei legi, motivându-şi refuzul cu o… Hotărâre de CL anulată în instanţă

0
748

PRESIUNE. Simulacru de legalitate la Primăria Baia Mare: datorând, conform unei sentinţe judecătoreşti, peste 400.000 euro unei firme care prestează un serviciu public, decidenţii din administraţia municipală refuză aplicarea unei legi, motivându-şi refuzul cu o… Hotărâre de Consiliu Local (CL) anulată în instanţă. În fapt, refuzul este cauzat de faptul că firma respectivă poate continua procesul solicitând, cu mari şanse de reuşită, şi penalităţile de întârziere înscrise în contract şi asumate de Primărie: adică încă… 660.000 de euro. Cei care înţeleg măcar parţial legislaţia pot încadra fapta acestor „mici Dumnezei din Marele Oraş”, pentru ceilalţi, câteva detalii explicative.

 

Operatorul de salubritate din Baia Mare, Drusal, a solicitat, încă din februarie, Primăriei Baia Mare ajustarea  tarifelor pentru serviciul public, conform legii. Principala motivaţie e creşterea salariului minim pe economie, aproximativ 80% dintre angajaţi fiind în cauză. O solicitare în aparenţă simplă, aprobată pe repede înainte în alte oraşe conduse de oameni care nu discută legea, ci o aplică. În cazul Băii Mari, însă, situaţia, ştim, e diferită.

 

După ce solicitarea a fost completată cu toate documentele justificative (fişe de fundamentare a ajustării tarifelor, memoriul tehnico-economic justificativ etc.) unii consilieri municipali au considerat de cuvinţă să o asculte orbeşte pe secretarul Primăriei, Lia Mureşan, care (ca şi mulţi alţi mega-experţi în legislaţie care-şi iau leafa din administraţiile publice, „interpretează legea” după cum bate vântul). În consecinţă, în loc să supună votului CL solicitarea, a propus, în premieră mondială!, ca oportunitatea şi legalitatea ajustării tarifelor pentru serviciul public de salubritate să fie supuse unei dezbateri şi analize publice.

 

Adică, noi, oamenii să zicem, aşa, după capul nostru, dacă e legal şi dacă vrem să se indexeze tariful „pentru gunoi” cu indicele de inflaţie de la ultima majorare (conform Direcţiei Judeţene de Statistică, acesta este de 207,45% în perioada stipulată în lege, care-n Baia Mare e aprilie 2008 – în perioada 2008-2017, salariul minim s-a triplat). Nu vrem, normal. Vrem să nu mai plătim nimic. OK, acum o să ni se aprobe să nu mai plătim nimic?, să ştim.

 

Hotărârea CL anulată în instanţă

 

Suplimentar, în viziunea Primăriei, această dezbatere publică trebuie să ţină seama şi de o Hotărâre de CL (nr. 112 din martie 2016 – privind aprobarea modelelor Contractelor de prestare a serviciului de salubrizare a Municipiului Baia Mare, şi aprobarea Regulamentului şi a Indicatorilor de performanţă pentru efectuarea serviciului public de salubrizare în Municipiul Baia Mare), care nu mai există, fiind anulată în instanţă în urma unui proces pierdut de Primărie în dauna Drusal.

 

Practic, prin această Hotărâre, CL ăsta format din atâţia deştepţi zicea că de acum încolo să nu mai ţină ei cont de legile din ţară şi că ajustarea de tarife să poată să fie solicitată doar atunci când indicii de referinţă generează o creştere de cel puţin 30%. Adică, la noi să fie altă lege. Adică o Hotărâre de CL să fie peste o lege. Pentru că noi, adică ei, „suntem micii Dumnezei ai Marelui Oraş”. Rezultatul aberaţiei, girate de marii „interpreţi ai legii” din Primăria Baia Mare: Hotărârea a fost anulată de judecător şi am mai pierdut nişte bani (5.400 de lei), pentru că din bugetul oraşului s-au plătit cheltuielile de judecată.

 

Final: ajustarea tarif salubrizare este de la 5,57 lei la 8,96 lei (conform indicelui de inflaţie). Adică ne-ncontrăm muşchii pentru 3,20 lei pe care legea ne obligă să-i aprobăm.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here