ABUZ – 300 de oameni dintr-un sat maramureșean, rămași fără apă în urma unor tensiuni între primari PSD

0
826

DISENSIUNI. Peste 300 de suflete din satul maramureșean Mesteacăn au rămas fără apă potabilă, deși au achitat la zi consumul acesteia. Motivul este unul stupid și abuziv: satul, care aparține de comuna Valea Chioarului, a fost conectat la rețeaua de apă a unei comune-vecine, Boiu Mare, cu girul ambelor administrații publice locale, numai că acum, deși plătesc atât consumul, cât și o taxă anuală de întreținere a rețelei, primarul din Boiu Mare le solicită, brusc, să plătească 300.000 de lei, probabil sub formă de taxă de mărinimie.

 

Povestea…

 

Relativ recent, prin 2012, comuna Valea Chioarului a primit, printr-un proiect, finanțare guvernamentală pentru realizarea aducțiunii de apă pentru satul Mesteacăn. Proiectul prevedea, din cauza așezării geografice, ca satul să fie conectat la aducțiunea de apă existentă în comuna vecină, Boiu Mare, situată la o distanță  de vreo 6 kilometri – a fost cea mai economică variantă. Dosarul de avizare conținea inclusiv o hotărâre a Consiliului Local Boiu Mare (care își dădea acceptul în acest sens, fără să comunice vreo pretenție materială).

 

În 2014, la începerea lucrărilor, CL Boiu Mare emite o nouă hotărâre prin care fixează prețul de 3,5 lei/mc de apă consumată de locuitorii din Mesteacăn. În 2016, în sfârșit, oamenii din satul Mesteacăn au apă potabilă la robinetele din casă. Oamenii își plătesc lunar consumul la Primăria Valea Chioarului, iar aceasta, la rândul ei, decontează factura emisă de Primăria Boiu Mare (aproximativ 10.000 de lei/lună).

 

Părea că totul merge bine, mai ales că ambii primari sunt pesediști (Gavril Pop în Boiu Mare, Ioan Burde în Valea Chioarului). În plus, cei din Mesteacăn achită anual o taxă de 20.000 lei pentru întreținerea rețelei de apă din Boiu Mare de care și ei beneficiau (s-a spus că e pentru reparații curente, întreținere etc.).

 

Numai că în 2017, CL Boiu Mare emite o nouă hotărâre conform căreia administrația din Valea Chioarului trebuie să le plătească 300.000 de lei pentru faptul că s-au legat la aducțiunea lor de apă. În urmă cu două săptămâni, văzând că nu primesc banii, cei din Boiu Mare le-au închis robinetul celor din Mesteacăn. Apa ajunsă în rezervorul din sat le-a mai fost suficientă încă o săptămână, așa că de o săptămână acei oameni n-au apă potabilă.

 

Poate presedistul de frunte al Maramureșului, Gabriel Zetea, președintele-vicepreședinte, care e și șeful administrației județene, ar trebui să-și cheme subalternii politico-administrativi la masa de arbitraj și să iasă cu o soluție care să facă posibilă respectarea legii: pentru că sistarea apei este o nelegalitate. Și, în acest caz, un abuz.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here